Skip to main content

Grupa 46: Napadi na Dinka Gruhonjića su otvoreni poziv na linč

Građani 12. mar 2021.
< 1 min čitanja

„Grupa 46” najoštrije je danas osudila medijske napade na novinara i univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića i ocenila da je reč o pozivu na linč.

“Gruhonjićevo javno neslaganje sa narativima koji već godinama grčevito drže u zagrljaju javno mnjenje Srbije predstavlja se kao čin veleizdaje. Osim što su ti medijski napadi manipulacije zasnovane na političkim interesima, oni su još indikativniji i opasniji jer su gotovo otvoren poziv na njegov linč”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da osporavanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i ideja, posebno kad su u pitanju disonantni tonovi, predstavlja napad na prava svih građana Srbije koji se ne sme prećutati.

“U kontekstu političkih skandala i događanja koja potresaju javnost i državu proteklih dana, počev od nagađanja oko unutrašnjih sukoba u vladajućoj stranci, penetracije mafije u državne i partijske strukture ili napada na medije koji o tome pišu, naglašavamo da su i pravo i dužnost svakog građanina koji svoja politička prava ostvaruje u ovoj državi da kritički vrednuju, preispituju i javno iznose svoj odnos prema javnim politikama”, navodi se u saopštenju.

Pismo su, između ostalih, potpisali predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, aktivistkinja Aida Ćorović, advokat za ljudska prava Aleksandar Olenik, advokat Luka Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Milan Jovanović, profesor Univerziteta u Beogradu Ivan Videnović.

Grupa 46 je izrazila zadovoljstvo što im se Gruhonjić od nedavno i sam pridružio i podržao rad te grupe, koja je, kako se navodi, posvećena očuvanju i širenju prostora za demokratske debate o javnom interesu i društvenim zbivanjima.

“Te debate su previše važne za čitavo društvo da bi bile prepuštene isključivo prorocima nacionalnog patriotizma sa šovinističkim sklonostima”, pšiše u saopštenju.

(Autonomija/Beta)