Skip to main content

Gruhonjić: Živimo u društvu u kojem je fašizam izjednačen sa antifašizmom

Vojvodina 11. jul 2022.
3 min čitanja

Pokušaj postavljanja spomenika „Nevinim žrtvama“, među kojima je i barem 10 okorelih zločinaca, nije nikakvo iznenađenje ni za Novi Sad, ni za Srbiju, ni za Mađarsku, izjavio je za Magločistač novinar Dinko Gruhonjić.

Kako navodi portal 021.rs, ukupno su 10 imena najspornija na spisku takozvanih nevinih žrtava 1944/45. godine, kojima gradska vlast, uprkos negodovanju antifašističkih organizacija, podiže spomenik.

Inicijativa je pokrenuta još 2017. godine, a potekla je od Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

“Orbanov režim je, znamo, i rasistički i nacionalistički, ali to je briga onih koji žive tamo. Sličan je režim i ovde, to je razlog zašto se nacionalističke kleptokrate Orban i Vučić toliko iskreno ’vole’ i prepisuju jedan od drugog“, ističe Gruhonjić.

Gruhonjić podseća da živimo u društvu u kojem je Draža Mihailović, zaslugom „demokratskih“ vlasti, izjednačen sa Josipom Brozom Titom, „u kojem je dakle fašizam izjednačen sa antifašizmom već 18 godina, u kojem, zahvaljujući Vučićevom četničkom režimu, na svakom ćošku u Novom Sadu imamo grafite ’Ratko Mladić srpski heroj’ i ’Srebrenica nije genocid’”, upozorava Gruhonjić.

I sve se to dešava, kako navodi, u Novom Sadu, gradu koji je iz nekih razloga dobio titulu Evropske prestonice kulture, „što nas dovodi do pitanja kakva je to Evropa ako je ovo prestonica njene kulture“.

On je rekao da podržava današnji protest koji će biti održan u Novom Sadu u 18 časova, i da je važna simbolika što se on održava baš na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici.

„Nadam se da će ovo biti samo početak jedne uporne borbe protiv fašizma i prekrajanja istorije, prvo u javnom prostoru i na fasadama našeg grada, a potom i u udžbenicima i porodicama“, smatra Gruhonjić.

Dodaje i da nas je malo, ali da „broj nikada nije bio važan, ukoliko je ideja moćna i ispravna“.

Martinov: „Reč je o diktatu Viktora Orbana“

„SVM se u svojoj inicijativi poziva na spisak koji je sastavila Komisija za tajne grobnice nastradalih civila posle 12. septembra 1944. godine, koju je Vlada Srbije osnovala 2009. godine, ali i na rad Međuakademske komisije SANU i Mađarske akademije nauka“, navodi se u tekstu u 021.rs.

Ona je osnovana godinu dana kasnije, na inicijativu tadašnjih predsednika Srbije i Mađarske, Borisa Tadića i Pala Šmita (Fides). Pomenuta tela nikada nisu završila svoje zadatke na utvrđivanju konačnih spiskova.

Istoričar, Vojislav Martinov, je na tribini održanoj 7. jula, povodom Dana ustanka posvećenoj partizanskim spomenicima na Fruškoj gori, u Omladinskom klubu CK 13, istakao da je priča o novosadskom spomeniku takozvanim nevinim žrtvama 44/45 tužna i završiće tužno jer se i ne uklapa u nacionalističku priču koju forsira gradska vlast, nego je tu reč o diktatu Viktora Orbana, prenosi Autonomija.info.

Skupština grada podržala je inicijativu SVM-a, a nakon „sleganja prašine“, postavljanje spomenika na uglu Ulica 1300 kaplara i Ive Andrića počelo je prošle nedelje. Skulptura teška oko dve i po tone je delo akademskog vajara Lasla Silađija, a spomenik se izrađuje od mermera, navodi portal 021.rs.

Dodaje se da spisak broji oko 1.300 imena takozvanih nevinih žrtava sa područja Novog Sada, među kojima se nalaze osuđeni ratni zločinci i organizatori Novosadske racije, otkrio je Antifašistički front „23. oktobar“.

„Inače, Janoš Tot je javnosti poznat kao vođa mađarske jedinice koja je ubila petoricu braće Jovandić, što je jedna od najtragičnijih priča u vezi sa racijom. Porodica Jovandić – samohrana majka Jelica i sinovi Živko (20), Paja (24), Sava (26), Milorad (28) i Bora (15), živela je u Piroškoj (sada Rumenačkoj) ulici, kada su u njihovu kuću 1942. godine upali žandarmi i ubili njenu decu. Jelica je gledala kao njihove leševe žandarmi vuku po snegu, u pravcu Dunava“, podseća ovaj medij.

Ulica u Novom Sadu nosi ime po braći Jovandić, a Grad je ove godine, obeležavajući 80 godina od Novosadske racije, otkrio spomen-ploču posvećenu Braći Jovandić na Bulevaru kralja Petra I, a kao sećanje na stradanje petorice braće, posađeno je pet jablana i jedna jela.

Pastor: „Ne želimo poistovetiti činioce nedela i nedužne žrtve

“Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, je u razgovoru N1 u januaru izjavio da se spomenik diže nevinim žrtvama koje su stradaoci odmazde koja je usledila 1944. i 1945. godine kao posledica događaja 1942. godine u Šajkaškoj.

Upitan za spisak pomenute komisije, na osnovu kog je SVM podnela zahtev za podizanje spomenika, Pastor kaže da je namera komisije i njenog spiska bila „potpuno drugačija“ u odnosu na nameru SVM-a.

„Tu se nije radilo o nevinosti ili o vinovništvu, nego praktično o neobeleženim grobnicama. U tim grobnicama ima puno tela mrtvih. Ali ono što je nesporno i mislim da je to bitno – mi spomenik ne želimo dizati bilo kakvim zločincima, nego želimo dizati nevinim žrtvama. A što se Novog Sada tiče, bilo ih je više od 1.300. Ako pogledate taj spisak, onda ćete videti u fusnoti iza ovih imena da su osuđeni i da su streljani“, naveo je Pastor.

On je ponovio da ne žele poistovetiti činioce nedela i nedužne žrtve, već da žele da podignu spomenik nedužnim žrtvama i nikada to nisu želeli izjednačavati.

(Magločistač, Foto: ADD)