Skip to main content

Gruhonjić: Ukoliko BIRN ne povuče istraživanje, onda je oruđe Rusije u hibridnom ratu

Jugoslavija 20. nov 2022.
3 min čitanja

Ovo je podrivanje Crne Gore kao države i nastavak hibridnog rata koji dobija jednu novu dimenziju. Sada je iskorišćen jedan istraživački centar, koji ima ugled u regionu, da bi se proturile laži o borcima za ljudska prava i mojim kolegama novinarima da su oni tobože ekstremisti i da bi se potom mogli ti podaci koristiti kao nekakvi istraživački dokazi. To je izuzetno opasna stvar, kaže u izjavi za Pobjedu ugledni novinar, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić.

Saradnica regionalne Balkanske informativne mreže (BIRN), novinarka koncerna Vijesti Jelena Jovanović, u izvještaju koji je pisala o ekstremnim desničarskim organizacijama u Crnoj Gori, targetirala je poznate crnogorske antifašiste, građanske aktiviste, novinare i borce i borkinje za ljudska prava kao desničare i religiozne ekstremiste.

Mapa desničarskih ekstremista i fundamentalista predstavljena je u srijedu u Sarajevu na konferenciji BIRN-a pod nazivom „Krajnje desni ekstremizam na Balkanu: grupe, trendovi i politička podrška“.

Razočarenje

Gruhonjić ističe da nije iznenađen s obzirom na to da maligni pokušaji rušenja države Crne Gore traju praktično od kako je promijenjena vlast.

„Ali ovo je još jedna stepenica više, jer je iskorišćen medij čiji se rezultati istraživanja ne dovode u pitanje i sada će ispasti da je BIRN dokazao da su borci za ljudska prava i novinari iz Crne Gore nekakvi ekstremisti. Ja sam duboko razočaran kao novinar i ne shvatam kako je moguće da je BIRN to objavio. Očekujem od ove istraživačke mreže da povuče to istraživanje i odradi dodatni faktčeking i to ne samo za Crnu Goru, jer ja poslije ovog ne vjerujem niti jednom podatku ovog istraživanja o desničarskim ekstremistima u regionu Zapadnog Balkana. Ovo jeste targetiranje i crtanje meta novinarima i aktivistima za ljudska prava i to bi bilo najmanje što BIRN treba i mora da uradi. Ako to ne uradi, onda ovaj događaj ima mnogo dublju pozadinu i definitivno se uklapa u nastavak hibridnog rata protiv Crne Gore“, kaže Gruhonjić.

Uraška politika

Komentarišući namjeru da se izjednači srpski i tzv. crnogorski nacionalizam i da se dokaže da postoje dva ekstremizma u Crnoj Gori Gruhonjić kaže da to sprovodi „uraška“ politika, koju vodi eksponent Aleksandra Vučića – Dritan Abazović, praktično, otkako je došao na vlast.

„Dakle to je taj pokušaj izjednačavanja i dokazivanja da u Crnoj Gori postoje dva ekstrema. To vam je isto kao kada biste rekli da su Sarajlije, koje su branile grad, jednako ekstremisti kao i oni koji su ih gađali iz haubica i snajpera. Možda je poređenje previše plastično, ali to je upravo to – znači vi meni dođete sa puškom pred kuću i ja vam ne dam da uđete u kuću i branim se i onda su obje te strane ekstremisti. To su naravno budalaštine, ali su vrlo opasne stvari zato što su i Dritan Abazović i Ura i dio NVO sektora odigrali sramnu ulogu u dovođenju litijaša na vlast i naravno tu moramo istaći ulogu koncerna Vijesti koji imaju dobre veze u diplomatskim krugovima i nijesu prestali da rovare protiv države od proglašenja nezavisnosti“, objašnjava Gruhonjić.

Vjerujem da će i suverenistički dio društva, odnosno građani koji brane svoju državu od rusko-srpskih nasrtaja, pristupiti tome krajnje ozbiljno i da će podnijeti tužbe protiv BIRN-a.

„Takođe moraju obavijestiti donatore koji su podržali ovaj projekat šta je urađeno, ali i informisati zapadne ambasade i širu međunarodnu javnost. Tu mislim na Svjetsku i Evropsku federaciju novinara, kao i Komitet za zaštitu novinara jer to su oruđa koja se moraju koristiti. Čini mi se da ovaj suverenistički dio Crne Gore nije do sada koristio tu meku moć. Da bi se ti ljudi zaštitili oni ne treba da stanu, već da idu do kraja da se raščisti priča. I ukoliko tako bude urađeno, moći ćemo reći da je zapravo odlično što se ovo desilo, jer se sada zna ko je ko i ko za koga radi. Ko je novinar, a kome Željko Ivanović diktira u pero šta da napiše, ko se druži sa škaljarskim klanom i ko pjeva nacionalističke pjesme o progonu Turaka u društvu popova SPC“, ističe Gruhonjić.

Poručuje da se, nažalost, može povući veza između dešavanja u Ukrajini i dešavanja u Crnoj Gori jer je cilj Putina da oružjem slomi ukrajinski identitet i slomi Ukrajince kao naciju.

„Moskva je to pokušala u Crnoj Gori 2016, pa je srećom taj državni udar propao. Sada je na djelu hibridni rat Putina i Vučića, ali je cilj potpuno isti. Cilj je da nema Ukrajinaca i da nema Crnogoraca, svi moraju biti Rusi, odnosno Srbi„, zaključuje Gruhonjić.

(Pobjeda)