Skip to main content

Gruhonjić: Najdosadniji izbori do sada, Srbija duboko u nacionalističkom glibu

Građani 21. jun 2020.
< 1 min čitanja

Glavni urednik Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Dinko Gruhonjić izjavio je večeras da su današnji izbori bili „najdosadniji do sada“, iako je bilo brojnih nepravilnosti, bugarskih vozova, SMS poruka, i ocenio da politička scena svedoči o tome da je Srbija „duboko u nacionalističkom glibu“.

„Nije bilo gotovo nikakve kontrole, dee opozicije je proglasio pasivni bojkot i pratktično se povukao iz borbe. Da su bar imali kontrolore izbora, tako bi mogli dokazati postojanje nepravilnosti, ali nisu“, rekao je Gruhonjić u specijalnoj Fejsbuk emisiji „Cenzus“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Dodao je da onaj deo opozicije koji je izašao na izbore nema dovoljno razvijenu stranačku infrastrukturu koja bi mogla da parira „moćnoj i monstruoznoj“ mašineriji Srpske napredne stranke.

„Sve u svemu, u takvim okolnostima građani su ostali potpuno nezaštićeni i gotovo potpuno prepušteni sami sebi. Srećom, nije bilo ozbiljnijih nasilnih incidenata, ali ostaje mučan utisak o svemu što se dešavalo na ovim izborima“, kazao je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, sem na političkim marginama, na političkoj sceni Srbije ne postoji alternativa vladajućoj pogubnoj nacionalističkoj ideologiji, koja je potpuno zarobila društvo u Srbiji.

„Nama već više od 30 godina ispiraju mozak i mlade generacije su odrasle u ovom svinjcu, te razumem to što su građani sluđeni i podržavaju takve ideje, zbog kojih Srbija izgleda kao plutajuće ostrvo koje ne može da uhvati korak sa civilizacijom“, rekao je Gruhonjić.

Govoreći o učešću manjinskih lista na današnjim izborima, on je ocenio da u tom pogledu postoji raspon „od očajnika koji se bore za prelazak izbornog praga, do onih koji koriste manjinska prava kao etno-biznis“.

(VOICE)