Skip to main content

Gruhonjić: Ludački nacionalistički mozgovi u Beogradu i Zagrebu nisu odustali od komadanja Bosne i Hercegovine

Jugoslavija 26. jul 2022.
5 min čitanja

“Oko Bosne i Hercegovine postoji srpsko-hrvatska osovina i konsenzus koji smo videli tokom rata od 1992. do 1996. godine. Ti ludački nacionalistički mozgovi u Beogradu i Zagrebu nisu odustali od komadanja BiH, samo što su sada uvideli priliku da – umesto oružjem, etničkim čišćenjem i genocidom – to učine pomoću penkala predstavnika međunarodne zajednice”, ocenio je u intervjuu za Gradsku televoziju iz Podgorice novinar iz Novog Sada Dinko Gruhonjić.

“Nadam se da su devedesete bile itekakva pouka i da međunarodna zajednica neće ponoviti cinizam iz tog vremena, kada je cela Evropa bez problema gledala kako je Sarajevo – jedan evropski i olimpijski grad – bilo bestijalno i brutalno zlostavljano tokom bezmalo četiri godine. Ukoliko se sada ne stane na put nacionalističkim pokušajima obnove ideje rasparčavanja BiH, sasvim sigurno – mi to znamo koji živimo ovde – možemo očekivati novi rat na Balkanu”, ocenio je Gruhonjić.

On je dodao da je držanje BiH na čekanju kada je status kandidata za EU u pitanju još jedan “licemeran potez” EU.

Dodao je da je BiH država koja je zasnovana na mirovnom sporazumu, a države koje su zasnovane na mirovnim sporazumima su države u kojima je rat praktično samo zamrznut.

“Međunarodna zajednica nije odmakla dalje od mirovnog sporazuma za BiH, a Dejton je toliko obesmislio stvari da je čak i jedna Srebrenica, zahvaljujući tom mirovnom sporazumu, deo Republike Srpske, što je neverovatna količina cinizma. Treba da se konačno razmisli o pitanju nisu li možda uzroci ovakve nefunkcionalnosti Bosne i Hercegovine upravo u činjenici da je konflikt samo zamrznut, a država nasađena na krive noge i samim tim nije u stanju da prohoda”, rekao je Gruhonjić.

Dodao je da, ako se ne promeni takav pristup, onda će nacionalistički političari “do sudnjega dana ako treba” koristiti takvo ustrojstvo BiH za ispunjenje svojih plemenskih ciljeva.

Gruhonjić je rekao da danas “samo jako naivnima i jako nedobronamernima” nije jasno da je Srbija glavni provodnik ruskog uticaja na Balkanu, odnosno zvanični Beograd, koji je glavni generator nestabilnosti na Balkanu.

“Srbija se jedina, uz Belorusiju, nije svrstala uz bezbednosnu politiku EU. Kao što kaže ona ona stara narodna poslovica: ako nešto hoda kao patka, izgleda kao patka i oglašava se kao patka – onda je sigurno patka. Tako da mi nije jasno zbog čega se ljudi i dalje pitaju da li će Vučić uraditi ovo ili ono, kada se on vrlo jasno opredelio. Na kraju krajeva, građani Crne Gore i Bosne i Hercegovine to vrlo dobro znaju, jer su izloženi medijskoj kontaminaciji i pokušaju medijske kolonizacije te dve države. A Rusiji bi u ovom momentu jako dobro došlo da izazovu još jedan sukob u Evropi. A nažalost, mi na Balkanu dobro znamo da nema boljeg dela Evrope od ovog našeg, da se ratne sekire opet iskopaju”, kazao je on.

Dodao je da ako se situacija gleda iz Brisela, jasno je da u Srbiji oni nemaju s kim da razgovaraju.

“Na primer, istraživanje koje je sprovela Inicijativa mladih za ljudska prava pokazalo je da više od 80 odsto lista koje su se prijavile za te izbore – negira genocid u Srebrenici. Dakle, mi živimo u društvu apsolutnih ruskih domaćih izdajnika, koji ne sede samo na Andrićevom vencu, u Predsedništvu Srbije, gde sedi Aleksandar Vučić, niti u MUP-u Srbije, gde sedi notorni Aleksandar Vulin, nego bogami sede i na Terazijama, gde najviše vole da sede ovi takozvani opozicioni prvaci koji su vrlo proruski orijentisani, i koji su, kada su bili na vlasti, i dali Rusiji sve resurse da bude faktor nestabilnosti ovde”, naveo je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, nije problem samo u Vučiću, koji jeste najveći problem i koji jeste javno mnenje natopio rusofilijom, već je suštinsko pitanje s kim Brisel da pregovara u Srbiji.

“Ko su saveznici Brisela, Vašingtona, NATO-a u Srbiji? Sem na marginama političke scene, ja nažalost ne vidim nikoga”, rekao je on.

Kada je reč o incidentu sa posetom Vučića Jasenovcu, Gruhonjić je rekao da “znamo da je Aleksandar Vučić poznati lažov, koji laže čim zine”.

“To je jedna čista patologija, on laže o svemu, samo recite o čemu treba da se laže – on će da laže, nikakav problem nije. Tako da je ovo zapravo još jedan stari fazon Aleksandra Vučića. On je to radio i prošle godine, na vrlo sličan način, samo što je tada ta njegova navodna želja za odlazak u Jasenovac bila nešto pre obeležavanja godišnjice ‘Oluje’, dakle malo kasnije nego sada”, podsetio je Gruhonjić.

Dodao je da je za Vučića karakteristično i da bez ikakvih problema “gazi po kostima mrtvih, pa taman i ti mrtvi bili, kako on tvrdi, njegovi preci” u Jasenovcu.

“Sećamo se, uostalom, kada je Vučić otišao u Potočare na komemoraciju, da se to pretvorilo u spektakl u kojem je on bio glavna ličnost, u kojem su njega navodno pokušali ubiti, a zapravo o žrtvama genocida u Srebrenici više niko nije pričao”, kazao ej Gruhonjić.

Podsetio je da je, kao mlad političar, Vučić zajedno sa svojim “tadašnjim ali i današnjim političkim ocem” Vojislavom Šešeljem, učestvovao u svemu onome što su radikali i miloševićevci radili na jugoslovenskom prostoru.

“Tako da – da, Vučić je namerno izazvao incident u vezi sa posetom Jasenovcu. Postoje teorije da je to uradio zbog aviona koji je prevozio oružje iz Niša i srušio se u Grčkoj, ali to verovatno nikada  nećemo saznati. U svakom slučaju, kada je Jasenovac u pitanju, jedina Vučićeva želja je bila provokacija, a ne nikako poklanjanje senima mrtvih. Iako, naravno, ne treba isključiti mogućnost da se nacionalistički političari s vremena na vreme međusobno ispomažu kroz podizanje tenzija i tog narativa o srpsko-hrvatskoj ugroženosti, kao što su radili i tokom ratova”, rekao je Gruhonjić.

Na pitanje kako gleda na ulogu crnogorskog premijera Dritana Abazovića, on je kazao da bi na tom mestu iskoristio onu istu narodnu poslovicu o patki.

“I sad se mi pitamo ko je Dritan Abazović!? Ne bih da stajem na žulj ili da stajem na muku nikome ko je 2020. godine glasao za Dritana Abazovića, ali samo da podsetim da ih je on prevario. On je osoba koja se nalazi na čelu nečega što se zove ‘Građanski pokret URA’, nešto što je navodno stranka koja baštini evropske vrednosti, ekološke vrednosti, nešto što je bezmalo bilo predstavljeno kao nova inkarnacija Liberalnog saveza Crne Gore iz njegovih slavnih dana. I šta je Dritan uradio? Pa otišao je u koaliciju sa četnicima. Dakle, u političkom smislu u pitanju je jedan najobičniji prevarant i takve prevare birači treba da kazne na najdrastičnji način. Naravno da je Dritan Abazović Vučićev pion a posredno preko Vučića i ruski pion. Ali, on je uspeo da prevari i birače i zapadne ambasade, koje je uspeo da ubedi da je korupcija najveći problem ne samo Crne Gore nego i Balkana. A zapravo je nacionalizam najveći problem – i to prevashodno srpski – osnovni uzrok nestabilnosti Balkana i korupcije, jer je nacionalizam pljačkaška ideologija”, kazao je Gruhonjić.

On je ocenio da je u ovom momentu Abazovićev zadatak da odvlači Crnu Goru od vrlo jasne evropske perspektive.

“Crna Gora ima, što bi rekli, istorijsku prliku, ali zaista je tako. U trenutnoj konstelaciji odnosa, kada je Evropa zatečena i pokušava da se konsoliduje i da postigne potpuno jedinstvo u sprečavanju Putinovog ludila i u odbrani Ukrajine, EU je poslala jasnu poruku da je Crna Gora ta koja može u vrlo kratkom roku od dve-tri godine da postane punopravna članica. I svako ko se, umesto da radi na tome, bavi stvarima koje apsolutno nisu bitne niti su hitne, poput sklapanja takozvanog temeljnog ugovora sa paramilitarnom organizacijom koja se zove Crkva Srbije, zapravo radi na tome da Crna Gora nikada ne uđe u EU. I to je cilj. To je i ruski i Vučićev cilj i njihove marionete Abazovića. Zato on baca te koske u javnost sa hapšenjima kojih smo se mi ovde u Srbiji nagledali pod Vučićem i koja nisu rezultirala ničim, zatim sa temeljnim ugovorom i sa pričom o crnogorskim nacionalistima, u čemu ga svesrdno podržavaju i pojedini takozvani nezavisni mediji”, rekao je Gruhonjić.   

(Autonomija/Gradska televizija)