Skip to main content

Grčka ulaže protest Srbiji zbog pada ukrajinskog teretnog aviona

Info 18. jul 2022.
< 1 min čitanja

Grčka će uložiti protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu koji se u subotu uveče srušio u blizini grada Kavale na severu Grčke, saopštili su danas diplomatski izvori, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ambasador Grčke u Beogradu uskoro će izdati demarš da je Srbija prethodno trebalo da obavesti Grčku o prirodi tereta aviona”, rekao je diplomatski izvor za RSE.

Antonov An-12 koji je prevozio 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, uključujući minobacače i granate za obuku, pao je u plamenu, eksplodiravši pri udaru u polja kukuruza u subotu oko 20 časova. Poginulo je osam ukrajinskih članova posade.

Ranije je pilot prijavio problem sa motorom i dobio je dozvolu za prinudno sletanje u Kavalu, ali je signal aviona izgubljen ubrzo nakon poziva u 19.42.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u nedelju ujutro da je naoružanje koje je avion prevozio proizvela odbrambena industrija Srbije, da je poleteo u subotu u 18.40 GMT iz Niša i da je kupac bilo ministarstvo odbrane Bangladeša.

Grčke vlasti su ogradile lokaciju u subotu, a kasnije su zabranile kretanje u tom području, savetujući obližnjim stanovnicima da drže zatvorena vrata i prozore, dok vatrogasci sa specijalnom jedinicom za reagovanje na katastrofe istražuju područje.

Zvaničnik vatrogasne brigade rekao je u nedelju ujutro da bela prašina lebdi u vazduhu. Grčke vlasti su uveče saopštile da su testovi pokazali da supstance oslobođene u vazduhu nakon nesreće nisu toksične ili opasne po javno zdravlje.

Grčke opozicione stranke optužile su konzervativnu vladu da nije pružila informacije o teretu i pozvale je da dalje istraži incident.

Tužilac je pokrenuo istragu o nesreći, prenosi RSE.

(Beta)