Skip to main content

Grbović: Vučićeva pohlepa ugrozila energetsku bezbednost Srbije

Info 23. dec 2021.
2 min čitanja

Energetska bezbednost Srbije ugrožena je neshvatljivom Vučićevom potrebom da na svaki mogući način utiče na veštačko povećanje rasta BDP-a. Ovakva neodgovornost dovela je do toga da Srbija umesto da izvozi struju, danas nema dovoljnu količinu ni za sopstvene potrebe, da zalihe kvalitetnog uglja ne postoje i da su zalihe mazuta i gasa na zabrinjavajuće niskom nivou, rekao je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

On je dodao da pored ogromne finansijske štete koja se broji u stotinama miliona evra, energetska bezbednost Srbije više će zavisiti od klimatskih uslova i viška proizvedene struje u Evropskoj uniji i darežljivosti Rusije, nego od Srbije.

„Pogrešna odluka u pogledu strategije razvoja kopova uticala je na to da se već duže vreme kopa ugalj veoma lošeg kvaliteta, zbog čega je bila neophodna i upotreba ogromnih količina mazuta kako bi se podigla kalorijska vrednost uglja, a došli su u situaciju da imamo i nestašicu mazuta i da zavisimo od toga kada će iz Konstance stići barža od 2000 tona“, naveo je Grbović.

Kako je saopštilo Pokret slobodnih građana, Grbović je rekao da zbog sumanutih ambicija da se obori rekord iz 2011. godine u pogledu količine proizvedene struje i da se prikaže veći rast BDP-a od planiranog mesecima je kopan ugalj jako lošeg kvaliteta uz velike količine jalovine i blata, što je na kraju i dovelo do havarije usled koje je više desetina hiljada korisnika ostalo bez struje i grejanja.

„Ono što je verovatno i najopasnije u ovom trenutku jeste to što su zarad veštačkog povećanja proizvodnje električne energije gotovo u potpunosti ispražnjene rezerve gasa u Banatskom dvoru, u toj meri da Srbija u ovom trenutku ima rezerve koje su dovoljne za vanredno snadbevanje gasom za svega desetak zimskih dana u kojima je temperatura ispod nule. Srbija je sa Rusijom zaključila sporazum o redovnoj isporuci po povlašćenoj ceni, ali se taj ugovor ne odnosi na vanredne isporuke koje će sasvim sigurno biti neophodne. Kako je cena gasa na međunarodnom tržištu na istorijski visokom nivou jasno je da će šteta zbog pražnjenja rezervi iz Banatskog dvora biti ogromna i da će se verovatno brojati u stotinama miliona evra“, upozorio je Pavle Grbović.

(Danas, foto: N1)