Skip to main content

Grafiti s brojem žrtava genocida u Srebrenici na objektima ambasada Mađarske i Slovačke

Jugoslavija 14. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Predstavnici Mađarske bili su protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici 23. maja. Ambasador Slovačke u UN-u je 23. maja bio suzdržan"

Na objektima ambasada Mađarske i Slovačke u Sarajevu, u petak, 14. juna, zabilježen je grafit ispisan crvenom bojom s brojem žrtava genocida u Srebrenici (8.372).

Fotografije s grafitima objavio je Javni servis entiteta Republika Srpska (RTRS). Radiju Slobodna Evropa nije bilo dozvoljeno da fotografira natpise na objektima ambasada, dok su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zaduženi za osiguranje diplomatskih misija, obavljali uviđaj.

„Ne želimo dati komentar. Vidjeli ste slike. Naravno da smo primijetili, ali nemamo komentara“, rekli su iz Ambasade Mađarske.

Iz Ambasade Slovačke nisu mogli dati nikakav komentar.

Predstavnici Mađarske bili su protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici 23. maja. Ambasador Slovačke u UN-u je 23. maja bio suzdržan.

Generalna skupština UN-a je usvojila Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su u julu 1995. godine na području Srebrenice ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. taj zločin okarakterizirao kao genocid.

Za genocid u Srebrenicu osuđeno je više od 50 osoba, na oko 700 godina zatvora, a među njima ratni predsjednik RS-a Radovan Karadžić i glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)