Skip to main content

Gradsko JKP dovezlo cisternu sa pijaćom vodom poljoprivrednicima koji protestuju u Novom Sadu

Info 09. avg 2022.
2 min čitanja

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Novog Sada dovezlo je večeras cisternu sa pijaćom vodom poljoprivrednicima koji traktorima blokiraju bulevar ispred zgrade Pokrajinske vlade, nezadovoljni svojim položajem.

Oni su blokadu započeli danas oko podne.

JKP Vodovod i kanalizacija je preduzeće koje kontroliše Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Na desetine traktora danas je jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, u okviru blokada koje poljoprivrednici organizuju u više gradova u Srbiji.

Kako su kazali, uspeli su da se probiju do centra grada uprkos pokušajima policije da ih zaustave.

Đorđe Grujić, poljoprivrednik iz Srbobrana, rekao je da je skup bio prijavljen i da je neistina da policija nije znala za proteste.

“Ministru javite, Vučiću javite – ovde se vode pregovori, kod traktora, na ulici. Prvi zahtev da bi se traktori sklonili: cepanje svih prijava koje su danas napisane ratarima. Imamo ministra Vulina koji je kursadžija od dva meseca i misli da je naučio sve”, rekao je Grujić.

Dodao je da poljoprivrednici zahtevaju da se proglasi stanje elementarne nepogode.

“Mi postavljamo uslove, jer mi ovu državu hranimo”, poručio je Grujić.

Kako je ranije rečeno, razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika je “ponižavajuće i očajno stanje u agraru Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje”.

Ratari zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove da bude po 170 dinara na svim pumpama.

Ratari za prolećnu setvu zahtevaju oslobađanje od akciza na gorivo.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima danas ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu niz mera, ali su oni poručili da neće ukloniti traktore sa Bulevara Mihajla Pupina dok ne dobiju “pismene garancije” da će obećanja biti ispunjena.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati i naveo da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Takođe, obećao je da će u narednih 60 sati biti doneto rešenje o olakšicama za gorivo.

Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere da li je na snazi stanje elementarne nepogode.

(Autonomija)