Skip to main content

Gradski odbor DS Pančeva: Nacista Maks Brose ne zaslužuje ulicu

Vojvodina 01. апр 2021.
< 1 min čitanja

Gradski odbor Demokratske stranke Pančevo osudio je inicijativu čelnika tog grada da jedna ulica dobije ime po istaknutom članu Nacional-socijalističke Nemačke radničke partije (NSDAP) Maksu Broseu.

„Nama je apsolutno jasan motiv čelnika Pančeva da se dodvore novom investitoru kojem je već dato 23 hektara zemljišta u trajno vlasništvo, ali je skandalozno da Pančevo dobije ulicu po jednom nacisti. Zbog politike koju je od 1933. godine i formalno podržavao Maks Brose na hiljade ljudi je u našem gradu izgubilo svoje živote„, saopštila je DS.

Navodi se da na samo dva-tri kilometra od sporne ulice nalazi se Spomen-kompleks „Stratište“ koji svedoči o 12.000 izgubljenih života Srba, Jevreja i Roma upravo zbog politike koju je Brose (1884-1968), podržavao.

DS se protivi ovoj inicijativi i pita inicijatore koja je njihova ideologija i politika i da li ovim potezom podržavaju politiku koju je podržavao i sam Brose ili je u pitanju nešto drugo?

Gradski odbor DS Pančeva zahteva od čelnika grada da se ova inicijativa hitno obustavi, „ako ni zbog čega drugog, onda barem iz poštovanja prema svim žrtvama nacizma“.

(Beta, Foto: PančevoSiti)