Skip to main content

Gradonačelnik: U Marijupolju ubijeno više od 5.000 ljudi

Planeta 07. апр 2022.
2 min čitanja

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko ocenio je da je u tom opkoljenom gradu ubijeno više od 5.000 ljudi, javljaju agencije, navodeći da je u sredu taj lučki grad uspelo da napusti oko 1.000 ljudi.

Bojčenko je naveo da je više od 90 odsto gradske infrastrukture uništeno u bombardovanju ruskih snaga.

Agencije javljaju da je oko 1.000 ljudi u sredu uspelo da se evakuiše iz tog opkoljenog lučkog grada.

Oni su uspeli da u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta iz grada izađu konvojem autobusa i privatnih vozila.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će njegova zemlja nastaviti da traži od Zapada da uvede embargo na naftu i gas Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

Kuleba je pozvao NATO da pošalje Ukrajini više aviona, sistema protivvazdušne odbrane, projektila i vojnih vozila.

„Nastavićemo da insistiramo na punom embargu na naftu i gas“, rekao je Kuleba novinarima u NATO, govoreći zajedno sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Ukrajina traži od NATO dodatnu isporuku oružja

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba zatražio je od zemalja članica NATO da obezbede dodatno oružje njegovoj zemlji da bi se borila protiv ruskih snaga.

„Došao sam da tražim tri stvari – oružje, oružje i oružje. Što se brže bude isporučivalo, to će se brže spasavati životi i izbegavati razaranja“, rekao je Kuleba po dolasku u sedište NATO u Briselu, gde će prisustvovati sastanku sa svojim kolegama iz zemalja članica Alijanse.

Kuleba je ukazao da Ukrajinci „znaju kako da se bore i znaju kako da pobeđuju“, ali da će bez dovoljnih količina oružja, te pobede biti praćene ogromnim žrtvama.

„Što više oružja dobijemo i što pre ono stigne u Ukrajinu, to će više ljudskih života biti spaseno“, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

On je posebno pozvao Nemačku da ubrza slanje preko potrebne opreme i oružja, ukazujući da „dok Berlin ima vremena, Kijev nema“.

(FoNet/Beta-AFP)