Skip to main content

Gradnja autoputa ne može bez garancija

Info 27. мар 2008.
< 1 min čitanja

boris-tadic.jpg Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da autoput Horgoš-Požega ne treba da se gradi bez bankarskih garancija.
„Ne može autoput da se gradi bez garancija, jer ga onda biti neće“, rekao je Tadić novinarima posle posete Univrezitetskom centru za studente sa hendikepom.
Prema njegovim rečima, gradnja autoputa je životno, a ne poltičko pitanje, jer infrasturuktura obezbeđuje ljudima i investitorima pristup poslovima i novim lokacijama za gradnju fabrika.
„Nije ideja da se započne gradnja autoputa, nego da bude konačno završena, i da ne budemo jedna od retkih zemalja u Evropi koja nema razvijenu mrežu autoputeva, a sve to možemo da završimo u narednih pet godina“, rekao je Tadić.
Prema rečima Tadića, garancije i koncesija su jedan način za
izgradnju, a drugi način je kreditna linija koju država može da dobije.
Kako je naveo, u slučaju da država dobije kredit onda nema potrebe da neko kroz koncesioni ugovor dobije pravo za gradnju autoputa, već se onda raspisuje druga vrsta tendera.
„Garancije u svakoj razvijenoj državi na svetu postoje i služe da budu finansijsko pokriće da jedan infrastrukturni projekat bude na kraju završen“, rekao je Tadić.
Ističući da bi gradnja bez garancija bila u sporu sa elementarnom logikom, Tadić je rekao da ne postoji ni jedan infrastukturni projekat kojem ne prethodi garancija.

Beta