Skip to main content

Građanski preokret tužio Pokrajinski sekretarijat zbog Linglonga

Lokalne samouprave 26. jul 2021.
< 1 min čitanja

Građanski preokret je Upravnom sudu podneo tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i zatražio poništenje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koja je data kompaniji Linglong za izgradnju fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu.

“Rešenje Pokrajinskog sekretarijata o davanju saglasnosti na studiju je nezakonito zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i nepostupanja po pravilima postupka”, naveo je Građanski preokret u saopštenju za javnost.

Dodali su da zakon ne predviđa mogućnost dostavljanja više saglasnosti, odnosno više studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

“Studija o proceni uticaja na životnu sredinu ne može se raditi parcijalno, za svaki deo postrojenja posebno, kao što je uradio Linglong, već je neophodno izraditi jedinstvenu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu čitave fabrike guma, kako bi se u potpunosti utvrdilo činjenično stanje”, piše u saopštenju.

Građanski preokret je prošle godine Upravnom sudu tužio Gradsku upravu grada Zrenjanina zbog date saglasnosti na prvu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu jednog dela fabrike guma kompanije Linglong, a prošlog meseca i Pokrajinski sekretarijat za građevinarstvo zbog nezakonito izdate građevinske dozvole toj kompaniji.

(Autonomija)