Skip to main content

Građanski preokret: Pretnja kaznama za nepropisno parkiranje zbog Linglonga

Lokalne samouprave 24. sep 2021.
< 1 min čitanja

Građanski preokret ocenio je da zrenjaninska policija vrši pritisak na građane koji su 24. avgusta vozilima blokirali put kod gradilišta fabrike kineske kompanije Linglong, time što im je poslala obaveštenja da im sledi kazna za nepropisno parkiranje.

U saopštenju je navedeno da je protekle sedmice policija na adrese vlasnika tih vozila uputila dopise kojim ih poziva da se izjasne ko je upravljao njihovim vozilima, „uz obaveštenje da tim licima sledi plaćanje kazne zbog nepropisnog parkiranja“.

Dodaje se da su Zrenjaninci koji su sproveli blokadu puta danas predali odgovore Policijskoj upravi i da traže obustavu prekršajnog postupka.

Oni su u odgovorima istakli da su pre blokade, tokom prethodne dve godine, samostalno ili udruženi s drugim građanima, ukazivali na opasnost i štetnost izgradnje te fabrike na institucionalan način, obraćajući se gradskoj i pokrajinskoj administraciji, inspekcijama, tužilaštvu i sudu, ali da nije bilo reakcija.,

U obraćanjima načelniku Policijske uprave u Zrenjaninu Slaviši Lakićeviću, oni su izrazili nadu da je i njemu jasno da se „do pravne države i uređenog društva ne može doći rigidnim legalizmom u oblasti saobraćajnih propisa dok se na istom mestu toleriše bezakonje daleko većeg obima i sa nesagledivim štetnim posledicama“.

Građani su ukazali i na štetnost selektivne primene saobraćajnih propisa jer se prekršajno ne gone učesnici drugih blokada saobraćaja u Zrenjaninu, „zbog čega se stiče utisak da policija vrši ciljani pritisak samo na one građane Zrenjanina koji ukazuju na štetu i opasnost od izgradnje fabrike automobilskih guma Linglong“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)