Skip to main content

Građanski preokret pita Vladu da li su u Srbiji angažovani kineski bezbednjaci

Info 06. maj 2022.
< 1 min čitanja

"Da se preispita rad Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu"

Građanski preokret iz Zrenjanina pozvao je danas Vladu da objavi da li su i gde u Srbiji angažovane bezbednosne snage Kine, po kom osnovu, kakva su im ovlašćenja i da li su nekim aktom zaštićeni od krivičnog gonjenja.

Prethodno je tužilaštvo u Zrenjaninu odbacilo krivičnu prijavu protiv kineskog državljanina zbog ometanja rada novinara TV N1 prilikom izveštavanja sa gradilišta fabrike Linglong.

“Odluka da odbaci krivičnu prijavu predstavlja još jedan u nizu razloga da se preispita rad Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, koje je već godinama ‘gluvo i slepo’ za kriminalne poslove predstavnika aktuelne gradske vlasti i njoj bliskih poslovnih krugova, dok ‘efikasnost’ demonstrira tek kada je potrebno da zaštiti nekog od njih”, naveli su iz Građanskog preokreta.

Ocenili su da su “u krugu posebno zaštićenih očigledno i menadžeri kineskih kompanija koje grade fabriku autoguma Linglong” a kojima se kako se navodi, “toleriše krivično delo gradnje bez građevinske dozvole, ali i razni oblici nasilničkog ponašanja, mučenja i ubijanja životinja i zastrašivanja ljudi”.

(Beta)