Skip to main content

Građanski preokret: Obmanjuju javnost u vezi sa dokumentima za prečistač

Lokalne samouprave 02. jul 2021.
2 min čitanja

Gradska vlast Zrenjanina i kompanija Metito, s kojom je sklopio ugovor o izgradnji prečistača otpadnih voda, obmanuli su javnost tvrdnjama da je za to postrojenje završena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i da je u toku proces dobijanja građevinske dozvole, saopštio je danas Građanski preokret.

“Građanski preokret je proverio u Gradskoj upravi grada Zrenjanina i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine da li im je kompanija Metito dostavila Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu najavljenog postrojenja i obe institucije su odgovorile negativno”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, uvidom u Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP) utvrđeno je da kompanija Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao ni njena lokalna ispostava Begej Water, nisu započeli ni jednu proceduru ishodovanja građevinske dozvole.

Podseća se da je 16. juna predsednik izvršnog odbora Metito korporacije Rami Gandur izjavio da je završeno projektantsko rešenje, takođe i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, obezbeđeno finansiranje i da je u toku procedura dobijanja građevinske dozvole, a informacija o tome i dalje je na sajtu Grada Zrenjanina.

Dodaje se i da je prilikom potpisivanja ugovora s Metitom, najavljeno da Zrenjanin postaje prvi grad u Srbiji u kojem će biti primenjen model javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama.

U Građanskom preokretu smatraju da na taj način Zrenjanin nastavlja da bude eksperimentalno mesto za koruptivne poslove u vezi s vodom, s obzirom na to da je i neuspešno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, ugovoreno 2015. godine, bilo prvo iskustvo u Srbiji s privatnim postrojenjem koje se uključuje u vodosnabdevanje.

Ukazali su takođe da ni prilikom ugovaranja izgradnje prečistača otpadne vode, kao ni 2015. godine u slučaju prečistača pijaće vode, nije bilo prethodne stručne analize alternativnih rešenja, javne rasprave, kao ni međunarodnog tendera, već je javnost samo informisana o potpisivanju ugovora s investitorom.

Građanski preokret smatra da je Zrenjaninu potreban prečistač otpadnih voda do kojeg će se doći na ispravan način – “stručno, transparentno i u skladu s propisima, a ne preko politički oktroisanog investitora i još jednog eksperimenta nad gradom”.

(Beta)