Skip to main content

Građanski preokret: Fabrika guma Linglong se cevima povezuje sa rekom Begej

Lokalne samouprave 15. dec 2021.
< 1 min čitanja

Kineska fabrika autoguma Linglong planira da se cevima, prečnika jedna i po metar poveže sa rekom Begej koja teče u neposrednoj blizini, pa postoji opravdana zabrinutost da će ispuštati tečni otpad u reku, saopštio je danas Građanski preokret.

“Između buduće kineske fabrike autoguma Linglong i reke Begej koja teče u neposrednoj blizini kopaju se kanali u koje se polažu cevi prečnika 1,5 metara. Zbog ovih radova privremeno je izmeštena trasa magistralnog puta Beograd-Zrenjanin kod tog gradilišta”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je opravdana zabrinutost da će se kroz taj cevovod velikog kapaciteta ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku, bez ikakvog tretmana.

Na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno je, kako je navedeno, Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, a zatim ušće Begeja u Tisu.

“Ogromno zagađenje iz fabrike će ovim rekama, povezanim jezerima i kanalima, dospeti u zemljište, u podzemne vode i u hranu koja se proizvodi na tom području”, naveo je Građanski preokret.

U trenutku kada Srbija otvara klaster o ekologiji u pregovorima sa EU, kako je navedeno, na njenom tlu se realizuju projekti s prljavim tehnologijama i zagađenjem životne sredine nezamislivim bilo gde u Evropi i civilizovanom svetu.

Građanski preokret je podsetio da se fabrika autoguma Linglong gradi bespravno, bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i bez građevinskih dozvola, što je utvrdio pokrajinski građevinski inspektor.

Ističe se da Tužilaštvo i Upravni sud mesecima, u nekim slučajevima i više od godinu dana ne odlučuju o podnetim prijavama i tužbama protiv investitora i državnih organa koji su mu omogućili takvo ponašanje, čime direktno omogućavaju opstanak i napredak tog višestruko štetnog projekta.

(Beta)