Skip to main content

Građanska Vojvodina: Srbija je primer društva u kojem je klerofašizam pobedio

Izdvajamo 04. feb 2020.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje najnovije pojave neonacizma i šovinizma u Vojvodini, kao i napade na nacionalne manjine i smatra da su te pojave logična posledica činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa odgovornošću za izazivanje ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

U Novom Sadu su ispisani uznemirujući antisemitski i nacistički grafiti u delu grada Satelit, a pre toga veoma slični grafiti bili su ispisivani i u kampusu novosadskog univerziteta i u blizini spomenika “Porodica” na Keju žrtava racije.

Takođe, noćas su demolirane prostorije Hrvatskog doma u Novom Slankamenu i ispisana su četiri slova “S”. Podsećamo da su u tom sremskom mestu, kao i širom Srema i Vojvodine, tokom devedesetih godina prošlog veka nacističke miloševićevske horde proterivale nesrpsko stanovništvo, a naročito Hrvate, iz svojih domova. Podsećamo da su sa tim novofašističkim simbolom “4S” bile obeležavane opljačkane i zapaljene kuće u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu.

Podsećamo, takođe, i da je zbog tih zločina na deset godina robije osuđen lider radikala, četnički vojvoda Vojislav Šešelj. Ne treba da podsećamo da je isti taj Šešelj danas “narodni poslanik” u Skupštini Srbije i čest gost trovačkih televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Sve ovo dešava se u momentima kada se gotovo cela Srbija podigla na noge i širi mržnju neverovatno velikih razmera prema susednoj Crnoj Gori. Tolika količina kultur-rasizma i klerofašizma nije viđena još od vremena pre dvadeset godina, kada su na sličan način na meti bili Albanci.

Ništa od ovoga, dakle, ne treba da nas čudi u Srbiji kojom vladaju Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin i ostali politički plodovi krvavih devedesetih. Ono što nas, međutim, veoma razočarava i rastužuje jeste činjenica da je podrška takvoj nacionalističkoj i šovinističkoj politici gotovo konsenzualna od strane političkih i društvenih elita. To nas navodi na zaključak da alternativa takvim pogubnim ideologijama u društvu u Srbiji, sem na političkim i društvenim marginama, uopšte i ne postoji. Nema, naime, borbe protiv korupcije i zarobljene države bez uklanjanja osnovnog uzroka za takve pošasti – a to je pošast nacionalizma!

Srbija, dakle, danas izgleda kao pravi “eksperiment na živo” i ona je očit primer šta se desi kada nacizam i klerofašizam u nekoj državi pobede i postanu apsolutno dominantni u društvu.

Drugim rečima, ako se ne mobilišu one retke građanske, antinacionalističke, antiklerikalne i antifašističke snage, budućnost ovog društva je izvesna – ona je tragična!

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.