Skip to main content

Građanska Vojvodina: Pretnje Brajanu Brkoviću opasne, građani da se usprotive fašizaciji društva

Autonomija 16. sep 2021.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila gnusne pretnje političkom aktivisti Brajanu Brkoviću i pozvala građane da se usprotive fašizaciji društva i dignu glas protiv nametanja nacionalističke matrice koja, kako upozoravaju, društvo vodi u ambis.

Brajan Brković, koji je član Stranke slobode i pravde, dobio je pretnje preko društvenih mreža pošto je ispisao nazive afera aktuelne vlasti na stubovima prethodno ofarbanim u boje trobojke po zgradama u novosadskom naselju Liman. On je preko iscrtanih trobojki ispisao poruke: “Novi Sad na vodi”, “Jovanjica”, “Krušik”, “Doljevac”, “Oliver Ivanović”…

Njegove poruke ubrzo su uklonjene, a usledile su salve uvreda i pretnji na društvenim mrežama, među kojima je bilo i pretnji smrću.

Građanska Vojvodina je podsetila da je Brković i ranije bio na meti napada ekstremističkih desničarskih grupa, te ocenila da tr grupe sve više preuzimaju „pravdu“ u svoje ruke, dok država „ne samo da ne pokušava da ih u tome spreči, već iskazuje blagonaklon stav prema nasilnicima i nasilničkim grupama“.

„Zaštitinički odnos države prema ekstremistima, međutim, nikako ne sme biti opravdanje za izostanak reakcije građana, koji imaju moć da se suprostave nametanju straha koji vodi u totalitarizam. Jedino na taj način zaštitiće i svoje dostojanstvo i pravo na normalan život“, ističe se u saooštenju.

Koalicija nevladinih organizacija posebno je apelovala na Novosađane „da ne dozvole naci grupama koje pod okriljem noći oskrnavljaju njihovo vlasništvo, kao i same državne simbole koje iscrtavaju po fasadama zgrada i stepeništima – da ih zaplaše“.

Ukoliko građani ne ustanu protiv urušavanja zakona, vladavine prava i demokratskog poretka, prepustiće rulji da upravlja njihovim životima. A jezik mržnje koji vrišti sa skupštinske govornice, u političkom narativu i pretnjama slobodnomislećim pojedncima i organizacijama civilnog društva – najopasnija je pretnja samom građanskom društvu“, upozorila je Građanska Vojvodina.

Iz te koalcije poručili su da zato odbrana Brajana Brkovića i svih drugih koji su na meti ekstremista predstavlja građansku obavezu.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)