Skip to main content

Građanska Vojvodina osudila pretnje agenciji Beta i televiziji N1

Građani 29. mar 2019.
2 min čitanja

Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila najnovije napade na profesionalne medije i novinare u Srbiji koji su neprestano na meti pretnji “iz jednog jedinog razloga” – zato što izveštavaju u skladu sa standardima novinarske profesije i kritikuju društvene anomalije, “kojih je u Srbiji – nažalost – pregršt”.

“Najnovije pretnje Novinskoj agenciji Beta da će biti ‘spaljena’ su još jedan jezivi primer nasilja u društvu u kome živimo i posledica su neprestanog targetiranja neistomišljenika od strane predstavnika vlasti. Takođe, neprestane pretnje i pritisci na uređivačku politiku televizije N1 posledica su iste vrste targetiranja i etiketiranja, koje seže od samih vrhova vlasti, odnosno od predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Zahtevali su da nadležni organi konačno otkriju ko stoji iza pretnji, da sprovedu istragu i da adekvatno sankcionišu nasilnike.

“Ukoliko to ne učine, smatraćemo ih ne samo inspiratorima, već i saučesnicima. Takođe, upozoravamo domaću i međunarodnu javnost da izostanak sankcija prema nasilnicima može da vodi i ka otvorenom nasilju i obračunu sa svima onima koje vlast prepoznaje kao političke neprijatelje. Situacija je tim opasnija po medije i novinare ako imamo u vidu činjenicu da slučajevi ubistava i atentata na novinare nikada do kraja nisu rasvetljeni”, navela je Građanska Vojvodina.

Pozvali su međunarodne organizacije i institucije da učine sve da utiču na vlast u Srbiji kako bi se ovakve kampanje, “jezive pretnje” i pritisci na profesionalne medije i novinare zaustavile.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

NUNS: Kazniti autora pretnji agenciji Beta

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas pretnje redakciji Novinske agencije Beta i zatražilo od nadležnih pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće zakonom propisane sankcije protiv autora pretnje.

“NUNS smatra i da su najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Republike i predsednica vlade dužni da javno osude preteću poruku redakciji i novinarima Bete”, navedeno je u saopštenju.

Agencija Beta i njen glavni i odgovorni urednik ponovo su izloženi pretnjama da će biti fizički napadnuti.

U poruci koju je putem mobilnog telefona dobio glavni i odgovorni urednik Dragan Janjić navedeno je: “Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo”.

Poverenica osudila pretnje glavnom uredniku agencije Beta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas pretnje koje je u SMS poruci dobio glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić, u kojoj se preti da će agencija biti spaljena u slučaju nereda u subotu.

“Ovo nije prvi put da se na najbrutalniji način preti glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta a sada se pretnja odnosi na sve zaposlene. Poverenica upozorava da novinari sve češće postaju meta samo zbog posla koji obavljaju i da atmosfera straha i pretnji po bezbednost izaziva ozbiljnu zabrinutost”, navela je ona u pisanoj izjavi.

Poverenica je ukazala da sloboda izražavanja i informisanja ne sme biti dovedena u pitanje, a novinari i novinarke treba da imaju uslove za nesmetano obavljanje svog posla, bez bojazni za ličnu bezbednost.

Ona je izrazila očekivanje da će nadležni, kojima su, kako kažu u agenciji Beta, dostavljene informacije o celom slučaju, da što pre reaguju.

(Autonomija)