Skip to main content

Građanska Vojvodina: Matica srpska nastavlja da gura društvo u šovinističko živo blato

Izdvajamo 29. jul 2019.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je danas osudila izjave predsednika Matice srpske Dragana Stanića, ocenila da ta institucija time nastavlja tradiciju raspirivanja pogubne velikosrpske nacionalističke retorike, i pozvala “zdrave društvene snage” u Vojvodini na ujedinjenje u borbi protiv “nacionalističke pošasti”.

“Stanić je u intervjuu opskurnim beogradskim Večernjim novostima na čijem čelu je Milorad Vučelić, jedan od ‘prvoboraca’ propagande etnonacionalizma i ratova, ponovio stare šovinističke teze: da je Crna Gora ‘srpska država’, da je na delu međunarodna zavera protiv Srba, da je ćirilica u Srbiji ugrožena, da su Srbi ‘najmirotvorniji narod u regionu’, da su Srbi svugde u regionu ‘elementarno ugroženi’ a da su nam svi susedi praktično neprijatelji, kao i večitu mantru o ‘kosovskom zavetu’”, navela je Građanska Vojvodina.

Ta koalicija je ocenila da je nacionalizam “ključni uzrok civilizacijske propasti društva u Srbiji kojoj prisustvujemo već više od 30 godina”.

“Matica srpska je nažalost još jedna u nizu institucija u Srbiji koja je do te mere zagađena nacionalizmom da je odavno izgubila bilo kakvu emancipatorsku ulogu. Umesto toga, ona nastavlja sa guranjem društva u još dublje šovinističko živo blato. Da zlo bude veće, takva užasna propaganda sprovodi se iz Vojvodine, koja je nekada važila za oazu suživota i tolerancije u ovom delu sveta, a koju etnonacionalisti pokušavaju da pretvore u potpuno srpsku pokrajinu, kako bi se ‘raskusurali’ za gubitak Kosova”, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina je ocenila da su srpski etnonacionalizam i šovinizam u ratovima iz devedesetih godina 20. veka imali “sva obeležja fašizma, a krvavi tragovi tog fašizma vuku se i dan-danas regionom kao zla kob”.

“Društvo u Srbiji je dubinski zagađeno tom ideologijom, u čemu apsolutno dominira vladajući režim, koji čine upravo osobe koje su bile bliski saradnici zlikovačkog režima Slobodana Miloševića. Međutim, zapanjuje činjenica da u tom smislu u Srbiji skoro i da nema društvene i političke alternative koja je svesna da je upravo velikosrpski nacionalizam uzrok civilizacijske propasti kojoj prisustvujemo”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je apelovala na sve snage u društvu koje su jasno i izričito antinacionalistički opredeljene da se ujedine u borbi protiv nacionalističke pošasti.

“Naročito apelujemo na takve zdrave društvene snage u Vojvodini, koje moraju da pokušaju da ponude društvenu platformu za odbranu naše pokrajine od nastavka etničkog inženjeringa kojem svedočimo i iz usta predsednika Matice srpske”, poručuje se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)