Skip to main content

Građanska Vojvodina: Iskažimo solidarnost sa Ukrajincima, budimo deo Živog lanca jedinstva

Vojvodina 21. јан 2023.
< 1 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina poziva građane Novog Sada i Vojvodine da iskažu solidarnost prema ukrajinskoj zajednici i priključe se obeležavanju Dana ujedinjenja Ukrajine u nedelju, 22. januara, u 14 časova, kod spomenika Tarasu Ševčenku, u Aleji Mike Antić u Novom Sadu.

Pozivamo vas da se pridružite akciji „Živi lanac jedinstva“ koju organizuju predstavnici ukrajinske zajednice u Srbiji i Amabasada Ukrajine. Ovaj tradicionalni ukrajinski praznik obeležava se simbolički držanjem za ruke u znak zajedništva i saradnje.

Najmanje što možemo da učinimo jeste da im pružimo podršku, zbog stradanja kojima su njihovi sunarodnici izloženi zbog ruske agresije.

Uz gest solidarnosti, našim sugrađanima Ukrajincima želimo da pokažemo i da se ne mirimo sa dominantnim proruskim narativima na političkoj i uopšte javnoj sceni u Srbiji.

Pozivamo građane da podrškom obeležavanju Dana ujedinjenja Ukrajine iskažu otpor prema iracionalnoj i opasnoj putinofiliji i proruskoj državnoj politici koja je duboko neetična prema žrtvama ruske agresije u Ukrajini, ali i antievropska i anticivilizacijska.

Dan ujedinjenja Ukrajine obeležava se u znak sećanja na 22.januar 1919. godine, kada je u Kijevu svečano proglašen Akt Ujedinjenja Narodne Republike i Zapadno-Ukrajinske Narodne Republike – dveju mladih ukrajinskih država koji su nastale nakon raspada Ruske i Austro-Ugarske imperije posle Prvog svetskog rata.

Podržimo naše Ukrajince, pružimo otpor agresorima i nametanju jednoumlja!

***

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

(Građanska Vojvodina, arhivska foto: Autonomija)