Skip to main content

Građanska Vojvodina: Država odgovorna za bezbednost novinara Nenada Živkovića

Izdvajamo 22. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Podstrekivanje na mržnju i linč neistomišljenika nezamislivo je u bilo kojoj uređenoj državi"

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje gnusni pamflet opskurnog portala “Banatska istina” u kojem je besprizornim i vulgarnim rečnikom oklevetan novinar iz Pančeva Nenad Živković.

Sem pljuvačkog jezika, Živković je u “poternici” navedenog portala etiketiran kao izdajnik i strani plaćenik, uz pregršt najprizemnjih uvreda iznetih na njegov račun, od toga da “mrzi srpski narod” i zastupa interese “proustaških, balijskih, šiptarskih i zapadnih gnjida… kojima smeta razvoj naše zemlje”.

Iako su pretnje novinarima u društvu u Srbiji postale gotovo normalizovane, način na koji su one sročene u ovom pozivu na nasilje nad Živkovićem nezbaležen je i u našoj medijskoj stvarnosti zatrovanoj govorom mržnje i jezikom nasilja.

Uličarski žargon, podstrekivanje na mržnju i linč neistomišljenika nezamislivi su u bilo kojoj uređenoj državi, ali su nažalost u našem društvu ne samo mogući, nego i dozvoljeni, jer oni koji se nađu na meti hordi nemaju ama baš nikakvu zaštitu institucija.

Pozivamo građane da pruže otpor i zaustave proces urušavanja osnovnih građanskih prava i sloboda i ne dozvole uspostavljanje društva koje će se zasnivati na pravu jačega.

Pozivamo međunarodne institucije i organizacije da izvrše pritisak na državne organe u Srbiji da zaštiti novinare koje raznorarazni moćnici stavljaju na liste za odstrel.

Izražavamo aposlutnu podršku Nenadu Živkoviću i upozoravamo nadležne organe da snose punu odgovornost za njegovu bezbednost.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

U Novom Sadu, 22. avgusta 2022.

(Građanska Vojvodina)