Skip to main content

Građanska Vojvodina: Država odgovorna za bezbednost Gruhonjića i njegove porodice

Autonomija 25. nov 2020.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od nadležnih organa u Srbiji da hitno pronađu i procesuiraju odgovorne za ispisivanje pretećih poruka novinaru Dinku Gruhonjiću na ulazu zgrade u kojoj živi, te upozorila zvaničnike da širenjem govora mržnje i sami doprinose jačanju neonacističkih grupa koje nesmetano targetiraju „nepodobne“ i ugrožavaju njihove porodice.

Tokom noći 23. i 24. novembra u ulazu u zgradu u kojoj sa porodicom živi glavni urednik portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar (VOICE) i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić ispisane su poruke „Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i „Ratko Mladić srpski heroj“.

U saopštenju se navodi i da grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti nisu, međutim, uklonili gradski komunalci, iako to revnosno čine u nekim drugim situacijama, već su se novosadski novinari i prijatelji Dinka Gruhonjića organizovali i sami solidarno prekrečili preteće poruke.

“Upozoravamo državne organe da je ovim neposredno ugrožena sigurnost Dinka Gruhonjića i njegove porodice i da si oni obavezni da ih zaštite od diviljanja neonacista u Novom Sadu koji postaju sve beskrupulozniji zbog izostanka reakcije države”, ističe se u saopštenju.

GV upozorava da je Dinko Gruhonjić ovim činom označen kao legitmna meta, te da je to postalo moguće jer država godinama ne reaguje na pretnje koje je dobijao zbog svog novinarskog rada, ali i zbog toga što brojni zvaničnici i sami raspiruju govor mržnje koji očigledno ima sledbenike u našem društvu.

“Jedini Gruhonjićev ‘greh’ je sloboda mišljenja i doslednost u kritici velikosrpskog nacionalizma, koji je osnovni uzork civilizacijskog tavorenja Srbije”, dodaje se.

Građanska Vojvodina pozvala je državne organe da “prestanu da se igraju vatrom koja društvo vodi u građanske sukobe” i da hitno sprovedu istragu i procesuiraju počionice ovog incidenta.

“Upozoravamo javnost da bujanje neonacističkih grupa direktno ugrožava svakog građanina multinacionalne Vojvodine, te da zajednički moramo da se usprotivimo takvim tendencijama koje su posledica nesuočavanja sa zločinima počinjenim u ratovima devedestih, kako one ne bi porazile sve nas u novim međunacionalnim sukobima ka kojima bez sumnje vode”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina ukazuje i da društvo u kojem se četvrt veka nakon okončanja ratova na sva zvona glorifikuju ratni zločinci, nikako nije društvo koje gradi budućnost, već društvo koje se priprema za neke nove ratove.

“Zato je očuvanje civlizacijskih tekovina i antifašističkih vrednosti odgovornost svakog građanina“, poručila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)