Skip to main content

Građanska inicijativa 21. maj: Nova vlast otvoreno poriče temeljne vrijednosti Crne Gore

Jugoslavija 27. dec 2020.
3 min čitanja

Građanska inicijativa “21. maj“ objavila je proglas u kom se navodi da nova vlast svakodnevnim aktivnostima otvoreno poriče i ignoriše vrijednosti koje su temelj postojanja i trajanja Crne Gore kao suverene i demokratske države.

Građanska inicijativa je neformalni, demokratski i nestranački pokret slobodnih crnogorskih građanki i građana, pokrenut sa ciljem da se sačuvaju i afirmišu progresivne i slobodarske vrijednosti Crne Gore.

Objašnjavaju da je inicijativa osmišljena kao masovni društveni pokret koji okuplja građane koji su odlučni da ličnim primjerom i slobodno izraženim glasom kroz podršku ovom Proglasu, daju doprinos očuvanju temeljnih ustavnih vrijednosti savremene Crne Gore. Državotvorna, demokratska, sekularna, evroatlantska, antifašistička, multietnička i multikonfesionalna Crna Gora, je naš trajan i nepokolebljiv izbor i usud, jer mi druge domovine do Crne Gore nemamo”, navode u Građanskoj incijativi.

Podrškom Proglasu, crnogorski građani, potpisnici Proglasa, započeli su proces osnivanja širokog demokratskog i liberalnog društvenog pokreta, Građanska inicijativa „21 maj“ koji će se u predstojećem periodu konstituisati dobijanjem masovne podrške građana Crne Gore.

– Vjerujemo da je Crnoj Gori u ovom trenutku neophodan progresivan društveni pokret, motivisan autentičnim vrijednostima 21. maja, koji će moći da značajno utiče na društvena, kulturna, ekonomska i politička kretanja. Zato Mi, dolje potpisani, nas 439 potpisnika, koji smo potpisali ovaj Proglas u prethodna dva dana, činimo ga javnim i pozivamo sve slobodomisleće crnogorske građane da na temeljima Proglasa, davanjem podrške ovoj građanskoj akciji, izraze spremnost da se i naše programske proklamacije i suštinski ostvare – ističu u građanskoj inicijativi.

Proglas prenosimo u cjelosti

Svjesni da se neodgovornim postupanjem nove vlasti podrivaju temeljne vrijednosti naše Države i ukupnog crnogorskog društva, dužni smo odbraniti tekovine na kojima se zasniva savremena Crna Gora, kao građanska, sekularna, evroatlantska, antifašistička, multietnička i multikonfesionalna zajednica slobodnih naroda i građana.

Nasuprot tome, nova vlast svakodnevnim aktivnostima otvoreno poriče i ignoriše ove vrijednosti koje su temelj postojanja i trajanja Crne Gore kao suverene i demokratske države.

Populističkom retorikom, revanšizmom, nastavkom partitokratske prakse i otvorenošću prema snaženju velikosrpskog, kleronacionalistočkog i stranog uticaja novoformirana vlast vodi državu u neizvjesnost i poniranje.

Istovremeno, nova vlast negira crnogorski identitet, falsifikuje istoriju i svodi viševjekovnu bogatu kulturnu tradiciju na jednonacionalnu i jednovjersku.

Nova vlast pokazuje namjeru da Crnu Goru učini državom bez pamćenja i samim tim bez smisla postojanja. I zato ova vlast mora biti demokratski smijenjena voljom crnogorskih građana kako bi Crna Gora ponovo ustala i opstala.

Građanke i građani Crne Gore, građanima Crne Gore potrebna je iskrena evroatlantska politika i demokratska vlada utemeljena na pravednoj i pravnoj državi, građanskoj i sekularnoj demokratiji, otvorenom društvu, očuvanju životnog prostora, preduzetničkoj ekonomiji i socijalnoj pravdi.

Vlada koja će graditi humanu zajednicu, u čijem središtu su obrazovanje, nauka, kultura i zdravstvena zaštita po uzoru na prosvijećene evropske narode.

Bivša vlast nije ispunila očekivanja građana za koje je 21. maj bio i ostao simbol ostvarenja društva jednakih šansi, države bez pobjednika i poraženih i zajednice samosvjesnih i slobodnih građana.

Bivša vlast slijedila je spoljnopolitička očekivanja i ideale izvornih crnogorskih suverenista, ali je zato unutrašnju politiku podredila stranačkim i partikularnim interesima. Zato stranke bivše vlasti moraju da se oslobode i služenih, nesposobnih i korumpiranih kadrova koji su opšte podredili ličnim interesima i time spriječili pošteno, odgovorno i uspješno vođenje javnih politika.

Samo one državotvorne stranke, koje se temeljno reformišu dostojne su da se ujedine u borbi za Crnu Goru i pokažu da su vrijedne povjerenja crnogorskih građana da ponovo preuzmu odgovornost za vršenja javnih poltika.

Građanke i građani Crne Gore, Mi, slobodni crnogorski građani, nemamo drugu domovinu. Naš dom je bila i ostala samo Crna Gora i zato želimo da vrijednosti 21. maja ostanu nesalomljivi temelji naše državne politike koji se neće mijenjati dolaskom neodgovornih i kalkulantskih vlasti i pojedinaca. Mi želimo da se svi crnogorski građani ostvare u pravednoj državi, građanskom i sekularnom društvu. Zato nam svima treba Crna Gora kao zajednica slobodnih pojedinaca, društvo zaštićenih kolektivnih identiteta, znanja i kreativne kulture, država razvijene ekonomije, zemlja solidarnih građana, i buduća članica Evropske unije i pouzdan partner naših NATO saveznika.

Mi hoćemo da živimo u državi koja će biti otvorena i prijateljska prema svim svojim susjedima ali, i u državi koja neće prihvatiti bilo čije hegemonističke planove i aspiracije. Zato ovim proglasom pozivamo sve građanke i građane, nezavisno od njihovih nacionalnih, vjerskih ili ideoloških osjećanja, da se pridruže Građanskoj inicijativi „21. maj“ da sačuvamo i afirmišemo temeljne vrijednosti građanske i slobodne Crne Gore.

Građanska inicijativa „21. maj“ je neformalni, demokratski i nestranački pokret slobodnih crnogorskih građanki i građana, pokrenut je sa ciljem da se sačuvaju i afirmišu progresivne i slobodarske vrijednosti Crne Gore. Želimo Crnu Goru oslobođenu od sablasti prošlosti, Crnu Goru posvećenu budućnosti i evropsku Crnu Goru ispod njene zastave slobode.

(Antena M)