Skip to main content

Građani vodećih članica EU u većini za članstvo Ukrajine u EU ali ne i Srbije

Planeta 05. apr 2022.
2 min čitanja

Većina gradjana četiri vodeće članice EU podržava ulazak Ukrajine u Uniju dok je, kada je reč o pristupanju Srbije, više onih koji su protiv nego onih koji su za.

Novo istraživanje analitičke firme JuGov (YouGov) pokazalo je da u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji neto podršku (više za nego protiv) ulasku u EU uživaju Ukrajina, Crna Gora i Severna Makedonija.

Za Ukrajinu je za 22 odsto više onih koji su za njeno članstvo u EU nego onih koji su protiv, za Crnu Goru ih je za gotovo osam procenata više a za Severnu Makedoniju za pet odsto.

Istovremeno je za Srbiju u proseku za 4,75 odsto više onih koji su protiv njenog članstva u EU nego onih koji to podržavaju.

U slučaju Albanije protivnika pristupanja EU je za gotovo dva odsto više, a za Tursku čak 32 odsto.

Pojedinačno gledano, jedino u Španiji je više onih koji su za članstvo Srbije u EU nego protivnika.

Da Srbiji treba dozvoliti ulazak u EU smatra 23 odsto gradjana Francuske, 27 odsto Nemačke, 33 odsto Italije i 41 odsto Španije.

Istovremeno 42 odsto ispitanika u Francuskoj, 41 odsto u Nemačkoj, 37 odsto u Italiji i 23 odsto u Španiji smatra da Srbiji ne treba dozvoliti ulazak u EU.

Kada je reč o Ukrajini, nakon ruske invazije pre više od mesec dana predsednik te zemlje Volodimir Zelenski pozvao je EU da hitno primi Ukrajinu u članstvo.

Iako je bilo mnogo izraza podrške za ubrazanje procesa, malo je verovatno da će se Ukrajina uskoro naći u EU.

Uprkos tome, Ukrajina ima neto podršku za članstvo u EU a podrška je najveća u Španiji gde šest od deset ispitanika želi da je vidi u bloku a samo 14 odsto je protiv.

Za članstvo Ukrajine u EU je i 46 odsto Nemaca, 45 odsto Italijana i 42 odsto Francuza dok je protiv po 30 odsto u svakoj zemlji.

Navodi se i da se u odnosu na istraživanje iz 2018. beleži zaokret jer je tada samo 22 odsto Francuza i 30 odsto Nemaca mislilo da Ukrajina treba da udje u EU dok je 47 odnosno 49 odsto bilo protiv.

Norveška, Švajcarska i Island su jedine zemlje koje uživaju doslednu podršku za priključivanje EU u sve četiri zemlje u kojima je radjeno istraživanje.

Istraživanje je obavljeno u martu a ispitano je po izmedju 1.020 i 2.046 odraslih u svakoj zemlji.

(Beta, Foto: EU)