Skip to main content

Građani Kosova putuju bez viza u zemlje šengen prostora

Jugoslavija 01. jan 2024.
< 1 min čitanja

Na 1. januar sa Međunarodnog aerodroma u Prištini "Adem Jašari" biće organizovano prvo putovanje bez viza za pobjednike kviza Evropske unije

Od 1. januara 2024. godine građani Kosova mogu da putuju bez viza u 27 zemalja šengenskog prostora.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova, koji imaju biometrijske pasoše, da borave do 90 dana – u roku od šest mjeseci – u bilo kojoj od 27 država članica šengenskog prostora.

Na 1. januar sa Međunarodnog aerodroma u Prištini „Adem Jašari“ biće organizovano prvo putovanje bez viza za pobjednike kviza Evropske unije, koji je organizovan u okviru informativne kampanje nadležnih o liberalizaciji viznog režima.

Putovanje bez viza je za turističke posjete, porodične stvari ili slično. Međutim, vizna liberalizacija ne znači radne dozvole ili druge pogodnosti.

Kosovo je bilo poslednja država na Zapadnom Balkanu, čiji građani do sada nisu mogli slobodno da se kreću u šengenskom prostoru.

Od 2018. godine Evropska komisija nekoliko puta je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, ali su neke zemlje u više navrata izražavale rezerve.

(Pobjeda)