Skip to main content

Građani, budite deo borbe protiv nasilja!

Građani 29. мар 2024.
2 min čitanja

"Održan protest zbog petog femicida u ovoj godini"

 „Mi, aktivistkinje grupe „Žene za promene“ okupljamo se peti put ove godine iz istog razloga – zbog ubistava žena u porodičnom i partnerskom nasilju.U poslednjih 40 dana ubijeno je pet žena! Sva ubistva dogodila su se u Vojvodini!“, upozorile su aktivistkinje pred malobrojnim građanima okupljenim danas na Trgu slobode u Novom Sadu, gde je u organizaciji ove ženske aktivističke grupe održan protestni skup zbog sve učestalijih i brutalnijih femicida u našoj zemlji. Poslednje u nizu ubistava, desio se pre dva dana kada je ubijena žena Ivana H. iz Stapara kod Sombora, imala je trideset devet godina, a život joj je oduzeo suprug koji je potom izvršio samoubistvo.

Realnost je, rečeno je, da žene u Srbiji stradaju u sve brutalnijem nasilju, a da efikasnog odgovora institucija nema. Žene stradaju od muškog nasilja, nevladine organizacije protestvuju, a država ćuti! Iz Vlade i nadležnih ministartava širi se samo ledena tišina i nezainteresovanost.

Zbog svega toga, grupa “Žene za promene” i ovog puta upućuje zahteve nadležnima da se usredsrede na spasavanje ženskih života i obuzdaju epidemiju nasilja, te private inicijativu da femicid bude klasifikovan kao posebno, najteže krivično delo,

Flajeri deljeni tokom akcije, foto: Žarko Bogosavljević

Aktivistkinje su podsetile da je pre samo dve nedelje u Novom Sadu, na izrazito brutalan način ubijena je Gordana T. Stradala je od ruke svog supruga koji je potom pokušao da izvrši samoubistvo. U februaru je ubijena Halile T. kojoj je u Bačkom Gradištu život oduzeo suprug. Neposredno pre toga nasilnik je ubio Draganu i Nadu, čerku I majku iz Rakovca. Ubica, Draganin bivši suprug, bio je poznat institucijama i već procesuiran zbog nasilja u porodici.

„Zato pozivamo sve vas koji nas danas čujete i vidite, žene i muškarce, da budete deo borbe protiv nasilja: Podržite svaku osobu za koj znate da trpi neki oblik nasilja; Prijavite kada čujete, vidite i uočite nasilje; Ne tražite opravdanje za nasilnika; Ne umanjujte i neosporavajte čin nasilja; Istupite kada se o žrtvi šire laži i ona okrivljuje za nasilje“, poručile su aktivistkinje, koje su, potom, pošle u protestnu šetnju delivši prolaznicima u centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici letke i flajere s natpisima, koji upozoravaju javnost na epidemiju nasilja, govore o pravima žena, osuđuju nasilje i zahtevaju hitnu pozornost i efikasno delanje sistema i državnih institucija u zaštiti žrtava i blagovremenom i oštrom sprečavanju nasilnika da počini ubistvo. 

Branislava Opranović (foto: Žarko Bogosavljević)