Skip to main content

Građanska Vojvodina: Zastrašujuće odluke tužilaštva i suda o neonacistima

Autonomija 28. okt 2015.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da su Više javno tužilaštvo i Viši sud u Novom Sadu, “pod pritiskom ili ne”, doneli “zastrašujuće odluke” odugovlačenjem sudskog procesa a potom i odustajanjem od pojedinih delova optužnice protiv pripadnika zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

“To su odluke koje šalju poruku da neonacisti mogu slobodno da šetaju ulicama naših gradova i napadaju građane po svom izboru, a da se ne plaše da će za to odgovarati”, navodi se u saopštenju za javnost Građanske Vojvodine.

Nevladine organizacije su podsetile da je reč o neonacistima koji su 7. oktobra 2007. godine kamenovali mirnu kolonu antifašista, koji su se okupili kako bi neonacistima onemogućili da na ulicama glavnog grada Vojvodine proslave rođendan Hajnriha Himlera, jednog od najbližih saradnika Adolfa Hitlera, šefa zloglasnih SS trupa i jednog od glavnih organizatora holokausta.

“Oni su tada kamenicama razbijali glave građanima, uz podizanje ruke uvis, u znak nacističkog pozdrava. Sve to su radili na samo nekoliko stotina metara od spomenika koji je na keju uz Dunav podignut za žrtve zloglasne Novosadske racije iz 1942. godine, kada su sledbenici iste takve ideologije ubili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Jevreja, Srba, Roma i ostalih građana Novog Sada”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je ocenila da su postupci tužilaštva i suda “posebno zastrašujući” ako se posmatraju u kontekstu serije odluka i presuda koje idu u prilog pripadnicima klerofašističkih, ekstremističkih i neonacističkih organizacija u Srbiji.

“Jedino što možemo je da se zapitamo da li su te presude sinhronizovane i da li iza njih stoji politička odluka? Takođe, možemo da se zapitamo i da li je cilj da se pripadnici ovih organizacija, kao što je to viđeno mnogo puta u prošlosti, koriste za obračun sa političkim i drugim protivnicima i neistomišljenicima?”, navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je ocenila da je u društvu u kome se sve češće rehabilituju saradnici okupatora i fašisti i nacisti iz Drugog svetskog rata uspostavljen “sistem vrednosti” u kojem odustajanje od krivičnog gonjenja neonacista predstavlja “sasvim prirodnu i očekivanu stvar”.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar.

(Autonomija)