Skip to main content

Građanska Vojvodina: Srbija protiv antifašizma

Autonomija 13. дец 2011.
< 1 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva da se pod hitno otkrije „napadač na narodnog heroja Jovu Kapičića, kao i da se ispita da li postoje nalogodavci mučkog premlaćivanja 93-godišnjeg čoveka“, uz konstataciju da nije iznenađena ovim napadom s obzirom na to da se protiv Kapičića već godinama vodi prava medijska hajka.

– Ta hajka je deo kampanje protiv antifašizma i antifašističke tradicije na ovim prostorima. U pitanju je istorijski revizionizam, čiji je cilj da se uspostavi kontinuitet propale nacionalističke politike – dodaje se u saopštenju koalicije osam nevladinih organizacija.

Građanska Vojvodina smatra da možda nije slučajno da se ovaj napad desio samo dva dana posle „prenošenja moštiju kontroverznog istoričara i pravnika Slobodana Jovanovića, zaštitnika Draže Mihajlovića“.

– Ako ova dva događaja nemaju direktne veze, svakako ih u simboličkom smislu možemo čitati kao znak da je Srbija između antifašizma i kolaboracionizma, odabrala ovo drugo – ističe se u saopštenju.

Takođe, navodi se da uopšte ne treba da čudi to što Srbija suštinski ne želi da pristupi zajednici evropskih naroda, jer je EU zasnovana na tekovinama antifašizma.

– Zemlji u kojoj se premlaćuju 93-godišnji politički protivnici i nije mesto u EU – smatra GV.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,  Građanski fond Panonija, Zelena mreža Vojvodine, Građanska akcija Pančevo i Otvoreni licej Sombor.

(Autonomija)