Skip to main content

Građanska Vojvodina: Promoter neonacista izabran u UO RTV

Izdvajamo 19. апр 2011.
2 min čitanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina kritikovala je danas Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) zbog izbora glavnog urednika lista Zrenjanin Dalibora Bubnjevića za člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV).
Građanska Vojvodina je u saopštenju navela da je Bubnjević godinama vodio marketing knjige „Slučaj Nacionalni stroj“, autora Gorana Davidovića zvanog Firer, koji je pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje.
Koalicija je podsetila da je u toj knjizi objavljen i program neonacističke organizacije Nacionalni stroj. Nevladine organizacije su u saopštenju navele i delove tog programa, kao i impresum knjige, u kojem se vidi ime Dalibora Bubnjevića.
„Izborom Dalibora Bubnjevića u članstvo Upravnog odbora RTV-a, Savet RRA je pokazao da mu ni otvoreni podržavaoci nacističke ideologije nisu nepodobni ukoliko se radi o ispunjavanju stranačkih kvota“, piše u saopštenju.
Ocenjuje se da ta odluka ne predstavlja „šovinizam niti puzajući fašizam, već neprikriveno tolerisanje i društveno afirmisanje otvorenog promotora klasične nacističke ideologije“.
Građanska Vojvodina je izrazila „zaprepašćenje“ zbog odluke Saveta RRA.
Savet RRA je juče izabrao upravne odbore RTV-a i Radiotelevizije Srbije.
Građansku Vojvodinu čine Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanski fond Panonija, Otvoreni licej, Zelena mreža Vojvodine i Građanska akcija Pančevo.

Demanti Bubnjevića

Novoizabrani član Upravnog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine-Radiotelevizije Vojvodina (RUV-RTV) Dalibor Bubnjević iz Zrenjanina demantovao je danas navode više nevladinih organizacija okupljenih u „Građanskoj Vojvodini“ da je navodno vodio marketing knjige „Slučaj Nacionalni stroj“ Gorana Davidovića, poznatijeg kao Firer.
„Nije tačno da sam vodio marketing pomenute knjige, već se radilo o neovlašćenom i samoinicijativnom korišćenju mog imena i prezimena u njenom impresumu“, dodao je Bubnjević u dopisu upućenom Tanjugu koji je ranije danas preneo protest „Građanske Vojvodine“, u čijem okviru je i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.
Bubnjević je, zbog toga, tužio izdavačku kuću „Art projekt“ i Ivana Danikova, a Opštinski sud u Zrenjaninu je 28. jula 2009. godine doneo pravosnažnu presudu u korist tužitelja, nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika „Zrenjanina“ i „Kikindskih novina“.

(Beta)