Skip to main content

Građanska Vojvodina: Nasilje ustoličeno sa vrha države

Autonomija 18. апр 2008.
< 1 min čitanja

„Građanska Vojvodina“ upozorava javnost da je najnovija tragična eskalacija nasilja, u kojoj je u obračunu navijačkih grupa jedan mladić ubijen, zapravo direktna posledica neodgovornih postupaka i izjava pojedinih političara.
Nasilje, koje već decenijama predstavlja društvu nametnutu alternativu argumentovanom političkom i društvenom diskursu, konačno je, jasno i javno, od strane Velimira Ilića i Vojislava Koštunice, tokom zbivanja nakon samoproglašenja kosovske nezavisnosti, politički ustoličeno kao glavni i jedini horizont kojim građani treba da se kreću.
Mržnja prema svemu što je drugo i drugačije stigla je do vrhunca, a krug nasilja koje je produkovan sa ovih prostora, polako ali sigurno se suzio i zatvorio u granicama naše zemlje. Ukoliko država i političari ne postanu napokon svesni mogućih nepredvidivih posledica svojih politika i postupaka, i ukoliko ne učine sve da se politička i društvena situacija stabilizuje i vrati u normalne okvire, ukoliko ne prestane ksenofobna nacionalšovinistička ofanziva kojoj prisustvujemo, Srbija će sigurno skliznuti u period permanentne krize u kojoj je apsolutno sve moguće.

Građanska Vojvodina

„Građansku Vojvodinu“ čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
NVO „Otvoreni licej“, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad