Skip to main content

Grad uputio javni poziv na predstavljanje studije o Novom Sadu na vodi, pa se predomislio

Vojvodina 23. јул 2021.
3 min čitanja

Pojedini građani neprijatno su iznenađeni kad su naišli na prepreke da prisustvuju događaju na koji je bila pozvana celokupna zainteresovana javnost, a tiče se budućnosti novosadskog priobalja.

Medijima je jutros stigao poziv za prezentaciju dugoočekivane studije hidrološkog uređenja površinskih i podzemnih voda priobalja na Dunavu, koju je izradio Institut „Jaroslav Černi“. Prezentacija je planirana u prostorijama „Urbanizma“ danas u podne.

Na sajtu Grada je ubrzo ispravljena najava u kojoj je precizirano da zainteresovani mediji mogu da prisustvuju.

U nameri da uđu sprečeni su i građani i aktivisti, a među njima je i Marijana Mutavčieva iz „Europolisa“ koja je sa kolegama dugo čekala uvid u ovaj dokument budući da ih zanima šta će Grad, uz pomoć privatnih investitora, napraviti od priobalja.

„Videli smo obaveštenje na 021.rs da će biti prezentacija studije koju je izradio ‘Jaroslav Černi’ i naravno da smo došli budući da je poziv bio upućen svim građanima, a i s obzirom na to da mi pratimo tu situaciju od početka. Čak smo upućivali zahtev za pristup informacijama od javnog značaja za uvid u taj dokument koji je praktično bio obezbeđen klauzulom tajnosti u samom ugovoru, pa nije moglo da se vidi ni ko je naručilac te studije. Obezbeđenje nas je sprečilo da uđemo, tražili su nam akreditacije koje mi, kao organizacija civilnog društva i građani, ne posedujemo pa nismo uspeli da uđemo. U međuvremenu se pojavilo više aktivista organizacije ‘Vidi gari, ne može’. Čekamo da vidimo ko je naručilac te studije i kako je moglo da bude tajno nešto što je, ukoliko jeste naručilac, tražio sam Grad Novi Sad„, rekla je Mutavčieva za 021.rs.

Novaković: Sramno izbegavanje javnosti u radu

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je da novija politička istorija Novog Sada ne pamti da se javna prezentacija stručnih dokumenata zakazuje četiri sata pre početka sastanka, pri čemu na ulazu u prostorije stoji obezbeđenje koje onemogućuje građane da ne prisustvuju događaju.

„Tako je u represivnoj, nasilnoj i potpuno nedemokratskoj atmosferi svetlost dana ugledala važna studija, koja će poslužiti kao ’stručna podloga’ za uređenje priobalja. Javnost je praktično isključena iz mogućnosti informisanja i uticanja na dokumenata koja strateški opredeljuju razvoj grada“, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, način na koji Novi Sad izlazi na obalu Dunava, sa svim sadržajima koji građani opredele, najvažniji je i najkreativniji posao svake gradske uprave, zbog čega i rasprava mora biti javna, stručna i potpuno dostupna svim građanima.

„Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević se ljuto vara, ako misli da će ovakvim postupcima sprečiti javnu reakciju svih građana koji ne podržavaju projekat Novi Sad na vodi. Naprotiv, ovakvim, za građane zabranjenim ’prezentacijama’, samo će proširiti sumnju i produbiti jaz opravdanog nepoverenja i otpora građana prema ideji gradnje stanova na obali Dunava“, naveo je Novaković.

Ocenio je da je firma „Jaroslav Černi“ pod pritiskom politike i aktuelnog postupka privatizacije te firme, već donela skandaloznu odluku da u Beogradu na vodoizvorištu Makiš dozvoli stanogradnju na 700 hektara!

„Novi Sad neće pokleknuti pred stručnim analizama koje to nisu. U Novi Sad ’Jaroslav Černi’ je očito pozvan da stručno pokrije interes krupnog kapitala. Igra je providna i lako čitljiva. To u Novom Sadu neće proći. Pred naletima interesa građevinske mafije i korumpirane gradske vlasti branićemo fizički svaki pedalj dunavske obale“, naveo je Novaković.

(Autonomija, 021.rs)