Skip to main content

Magločistač: Grad Subotica okićen zastavama, donacija vredna gotovo 2 miliona dinara

Lokalne samouprave 10. sep 2021.
2 min čitanja

U Subotici su poslednjih meseci na kružnim tokovima u centru grada i na banderama u više ulica postavljene zastave Republike Srbije i zastave sa grbom grada Subotice. Dve subotičke firme donirale su više stotina zastava i jarbola, odnosno sanirale postojeće jarbole, a ukupna vrednost donacije je 1.875.000 dinara (oko 16.000 evra).

U odgovoru Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj za Magločistač se navodi da su zastave postavljene na osnovu dva ugovora o donaciji koji su sklopljeni između grada Subotice i firme „SMB-Gradnja“ iz Subotice od novembra 2020. godine, kao i sa firmom „Rasveta“ iz Subotice od 2. avgusta 2021. godine.

U Ugovoru o donaciji sa „Rasvetom“ navodi se da je donacija data u svrhu „uređenja urbane opreme, kojom će se unaprediti izgled i atraktivnost iste na teritoriji grada Subotice“, a vrednost donacije iznosi 600.000 dinara sa PDV-om, dok se u Ugovoru o donaciji sa „SMB-Gradnjom“ navodi da je vrednost donacije 1.275.000 dinara sa PDV-om. Ukupno 1.875.000 dinara, odnosno oko 16.000 evra.

Shodno ugovoru, „Rasveta“ je sanirala 45 jarbola na 11 lokacija u Subotici i na Paliću, a pored oko 200 postojećih držača na stubovima javne rasvete, postavila novih 140, tako da sada postoji više od 340 držača malih zastava u ukupno 14 ulica u gradu i okolnim saobraćajnicama.

Za sve njih grad je posedovao oko 200 zastava, a ovo preduzeće je gradu donaralo još oko 600 zastava različitih veličina, tako da je na svaki držač, odnosno banderu postavljena po jedna zastava Srbije i Subotice, osim na nekoliko kružnih tokova koji su „okićeni“ sa po četiri zastave.

Ugovorom sa SMB-om, na ukupno 10 lokacija postavljeni su veliki jarboli i zastave, a na svakoj lokaciji po dva jarbola sa po jednom zastavom, na najvećim kružnim tokovima na ulazu, odnosno tranzitu i izlazu iz grada.

Bakić: Male zastave se skidaju posle praznika, 15. septembra

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić kaže za Magločistač da su zastave postavljene zbog Dana grada, koji se obeležava 1. septembra i uoči Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koji se obeležava 15. septembra.

„Posle toga ćemo skinuti ove male zastavice, a velike ostaju“, navodi Bakić.

Srbija i Republika Srpska 15. septembra obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj datum je ustanovljen prema sećanju na proboj Solunskog fronta. Isticanjem zastave Republike Srbije širom zemlje, obeležava se simbolično uspešna borba za slobodu ujedinjenih srpskih snaga.

(Magločistač)