Skip to main content

Gordan Grlić Radman: Očekujemo da se u Srbiji obeleže mesta stradanja Hrvata

Info 06. нов 2020.
2 min čitanja

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman ponovio je prilikom nedavnog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekivanja Hrvatske da se primereno obeleže sva mesta stradanja Hrvata na teritoriji Srbije, uključujući logore Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, Niš i istražni vojni zatvor u Beogradu.

„Hrvatska će i nadalje insistirati da nadležne institucije u Srbiji odgovorne osobe privedu pravdi i da se osiguraju sva prava žrtvama rata. To je od ključne važnosti za stvarno proces pomirenja koji mora počivati na istini“, izjavio je Grlić Radman u intervjuu za nedeljnik Hrvatska riječ.

Kada je reč o pitanju nestalih rekao je da je jedno od najtežih nerešenih pitanja Domovinskog rata lociranje 1.869 nestalih osoba, jer i nakon 25 godina to pitanje još uvek nije rešeno kao ni pitanje pravične odštete hrvatskim braniteljima i civilima koji su bili zatvoreni u brojnim logorima na području Srbije, Crne Gore i delovima Bosne i Hercegovine.

„Upravo sam o tome razgovarao i s predsednikom Vučićem u Petrovaradinu te istakao da je rešavanje sudbine nestalih hrvatskih građana, zajedno s priznavanjem materijalnih i nematerijalnih prava svim nelegalno zatočenim hrvatskim građanima tokom Domovinskog rata, jedno od ključnih pitanja naših odnosa“, rekao je Grlić Radman.

Govoreći o odnosu Hrvatske prema evropskom putu Srbije, Radman je rekao da Hrvatska podržava evropski put svih zemalja jugoistočne Evrope, te da je u interesu Hrvatske da ima susedstvo koje poštuje iste evropske vrednosti i standarde i da evropski put neke zemlje jamči stabilnost Hrvatske.

Poštovanje prava manjina je jedno od ključnih evropskih vrednosti i stoga je jedno od važnih pitanja u pristupnim pregovorima. Ali to nije važno samo zbog evropskog puta… Želimo da verujemo da će Srbija nastaviti da ulaže napore u cilju poboljšanja položaja Hrvata u Srbiji“, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je rešavanje otvorenih pitanja prvenstveno važno zbog odnosa dve zemlje, ali je važno i za evropski put Srbije, te da je Hrvatska otvorena za dijalog oko svih pitanja.

Najavu značajnijeg predstavljanja nacionalnih zajednica u novom sastavu Vlade Srbije Grlić Radman smatra dobrim, ali je rekao da će Hrvatska nastaviti da insistira na zakonskom rešenju koje će osigurati da takva rešenja ne budu prepuštena dobroj volji aktuelne vlasti već da postanu sistemska.

„Nama je vrlo bitno poštovanje Sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina, potpisanog 2004. godine. Taj je Sporazum dogovoren oko principa reciprociteta, iz kojeg sledi da će hrvatska zajednica uživati sva ona prava koja ostvaruje srpska u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na potrebi zastupljenosti Hrvata u lokalnim, pokrajinskim i državnim institucijama“, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Srbi u Hrvatskoj danas uživaju sva prava koja su bila dogovorena tim ugovorom i imaju fiksnu kvotu od tri zastupnička mesta u Hrvatskom saboru.

(Beta, foto: mvep.hr 2)