Skip to main content

Gong upozorava na botove vladajuće stranke: HDZ se služi Vučićevim metodama

Jugoslavija 04. мар 2024.
2 min čitanja

"HDZ ne preuzima odgovornost niti pokušava da objasni aferu s botovima i zašto se služi Vučićevim metodama, nego nastavlja s uvredljivim diskursom"

EU Akt o digitalnim uslugama (DSA) od 17. februara primenjuje se na svim internet platformama, a dok je u toku savetovanje o smernicama za smanjenje rizika njihovog uticaja na izbore, hrvatrska nevladina organizacija Gong upozorava na HDZ-ove botove i „manipulaciju i varanje građana“ na Fejsbuk stranici vladajuće stranke.

Na dan početka opšte primene EU Akta o digitalnim uslugama, u Zagrebu je 17. februara održan protest opozicionih stranaka nakon čega je, ističe se u Gongovoj analizi, HDZ opoziciju „objavama na zvaničnoj fejsbuk stranici izvređao kao ‘nazadnu levicu’, ‘razularene besne revolucionare’ i ‘rusofile’” .

U Gongu dodaju da je HDZ time zapravo ponizio i sve građane i građanke koji su podržali protest, i da su te objave bile propraćene velikim brojem „lajkova“ HDZ-ovih pratitelja. Ali, iza tih lajkova, ističu u Gongu, zapravo su „stranački botovi – lažni profili s ukradenim profilnim fotografijama“.

U Gongovoj analizi dodaje se i kako ti botovi, kao programi koji automatizovano izvršavaju zadatke s ciljem imitiranja ljudske aktivnosti, „daju podršku HDZ-ovom vređanju opozicije i manipulaciji građanima u superizbornoj godini“.

„Gongovo istraživanje pokazalo je da vladajuća stranka koristi botove kako bi se stvarao lažni utisak podrške HDZ-ovim objavama u kojima vređaju opoziciju i protestante. Ova nepoštena praksa ne samo da je zavaravajuća za hrvatske građane i građanke, nego je i suprotna politikama Evropske komisije, koja nastoji da uredi platforme kako bi se izbegle upravo ovakve i slične manipulacije, lažni angažmani i dezinformacije“, kazala je za Hinu izvršna direktorka Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Dodala je i kako su se upravo zbog uvredljive komunikacije, ali i činjenice da su vladajuća stranka, bavili HDZ-om kada su naišli na njihove botove.

„Što možemo očekivati od nekih marginalnih političkih aktera ako HDZ na Fejsbuku vređa opoziciju i građane kao nazadne, antirazvojne, rusofile, štetočine, komesarke, a napada i civilno društvo? I pritom zavaravaju građane jer simuliraju podršku ovakvom diskursu kroz angažman botova“, zaključila je Ivković Novokmet.

„HDZ ne preuzima odgovornost“

I nakon objave analize autora Mateja Mikašinovića-Komše, Gong je pratio HDZ-ovu Fejsbuk stranicu i, kako tvrde, nastavak manipulacija i „prikrivanje tragova HDZ-ovih botova“.

„Pregledom objava zvaničnih Fejsbuk stranica političkih stranaka objavljenih u februaru 2024. uočili smo da se korišćenje lažnih profila najznačajnije javljalo kod HDZ-a. Osim što su lažni profili pod njihovim objavama koristili ilegalno preuzete fotografije osoba s interneta, njihov je broj bio mnogobrojniji i neki od njih su nastali i pre godinu dana, a sada su se aktivirali uoči izbora“, objasnio je Mikašinovića-Komšo.

Dodao je i kako lažni profili ne samo da lajkaju objave HDZ-a, već i u komentarima ispod veličaju rad Vlade, uz omalovažavanje drugih političkih stranaka.

„Uprkos ponovljenim pitanjima medija, HDZ ne preuzima odgovornost niti pokušava da objasni aferu s botovima i zašto se služi Vučićevim metodama, nego nastavlja s uvredljivim diskursom koji nalikuje na jezik nekih pređašnih mračnijih vremena, neprimerenih liberalnoj demokratiji u srcu Evropske unije, dok uočeni lažni profili nastavljaju da operišu u njihovim objavama“, zaključuje Mikašinović-Komšo.

S druge strane, u HDZ-u još nisu zvanično odgovorili na tvrdnje i analizu Gonga. Ali, HDZ-ova poslanica u Evropskom parlamentu Sunčana Glavak početkom februara se oglasila o značaju EU Akta o digitalnim uslugama kazavši kako su „u našem digitalnom dobu, društvene platforme postale glavni oslonac javnog diskursa“, i da se Aktom o digitalnim uslugama posrednici digitalnih usluga obvezuju na veću transparentnost, odgovornost i zaštitu bezbednosti korisnika.

(Hina)