Skip to main content

Godišnjica napada na aktivistu, kraj postupka se ne nazire

Vojvodina 07. авг 2022.
2 min čitanja

"Napadnut je i pretučen od strane četiri osobe, dok je peta, zaposlena u NP "Fruska Gora", posmatrala i verbalno ih podstrekivala"

OŠFG Živanović

Pokret Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) saopštio je da se danas navršava godina dana od fizičkog napada na njihovog aktivistu Petra Živanovića, a da sudski postupak povodom prijave koju su podneli protiv vinovnika još nije okončan. Iz OŠFG podsećaju da je Živanović napadnut i pretučen na Fruškoj gori u blizini Letenke, gde je tokom redovne pešačke ture naleteo na izvlačenje trupaca za koje je posumnjao da je ilegalno. Napadnut je i pretučen od strane četiri osobe, dok je peta, zaposlena u NP „Fruska Gora“, posmatrala i verbalno ih podstrekivala.

– Brutalni napad na Petra je bio pokazna vežba bahatih, korumpiranih, kriminalnih aktera ove naprednjačke vlasti koji su pustila pipke u sve pore i nivoe društva. Bahate drvoseče i bitange koje tuku su poslednja jurišna karika, ona koja ima zadatak da pošalje poruke ekološkim aktivistima i svim građanima da odustanu od borbe za Frušku goru i za sve druge borbe za javni interes – kažu iz OŠFG.

Podećaju i da je nakon osam meseci istražnih radnji podignuta optužnica protiv četvorice za krivično delo nasilničkog ponašanja, dok se zaposeni NP „Fruška gora“ verovatno izvukao. Glavni pretres je zakazan za četvrti oktobar, nakon jednog održanog i jednog otkazanog ročišta.

Zaposleni u NP „Fruška gora“, kojeg u OŠFG nazivaju Džek Šumosek, predmet je njihove krivične prijave iz maja 2021. protiv Radivoja Kaurina, rukovodioca iz Uprave za šume, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

– Ovom krivičnom prijavom obuhvaćeno je još 4 lica, a po informaciji od javnog značaja optužnica još nije podignuta jer su istražne radnje još uvek u toku. Nadamo se da će epilog istražnih radnji biti otkrivanje i optuživanje počinilaca nezakonitih dela prema šumi i prema ljudima. Takođe je bitno napomenuti da je on jedan od osumnjičenih protiv kojeg se vodi i privredni prestup za bespravnu seču šume Kalište iz 2019.god. Već tri godine nije održano ni jedno ročište, a otkazano ih je pet do sada – napominju iz OŠFG.

Ističu da u isto vreme povlašćeni investitori i patijski finansijeri vršljaju po Fruškoj gori, prekrajaju, ograđuju, zidaju, kopaju, blokiraju, ljudima brane slobodno kretanja, a instutucije ih poslušnički prate sa legalizovanjem bezakonja u proceduri dobro poznatoj kao „paimamsvepapire“.

Kamenelom Rakovac DOO radi nezakonito već godinu dana, a Policijska uprava Beočin i ako je jedina nadležna da izađe i zatvori Kamenolom, nije to uradila, i pored toga što je dobila infromaciju od tužilaštva. Jasno je da policija radi i ne radi po nalogu nekih moćnika – zakjučuju u Pokretu Odbranimo šume Fruške gore.

(Autonomija, foto: printscreen OŠFG)