Skip to main content

Godišnjica bitke na Neretvi i pobede nad fašizmom u BiH

Jugoslavija 07. maj 2022.
2 min čitanja

U Jablanici, u Bosni i Hercegovini, obeležene su 79. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi i 77. godišnjica pobede nad fašizmom.

U sklopu obeležavanja godišnjice u reku Neretvu spušteno je 79 karanfila, a na Spomen-obeležje položeno je cveće.

Cveće su položili član Predsedništva BiH Željko Komšić, potpredsednik Federacije BiH Milan Dunović i drugi predstavnici svih nivoa vlasti, udruženja, političkih stranaka i građani.

Komšić je u izjavi medijima rekao da je poznato na koji način se bori protiv fašizma.

“Mora se u korenu seći. Očigledno smo, i ove starije generacije i mi, bili u zabludi pa smo mislili da je to završena priča. Očigledno nije. Taj fašizam je žilaviji nego što bi čovek mogao da pomisli, odnosno ima drugačiji oblik svaki put kad se pojavi. Onaj od 1941. do 1945, mislim na period Drugog svetskog rata, bio je jedan. Ovaj fašizam koji je nas zadesio od 1992. do 1995. je u suštini isti, ali je imao drugi oblik”, smatra Komšić.

Povodom agresije Rusije na Ukrajinu, Komšić je rekao da koliko god se Rusija “busala u prsa” time da su antifašistička nacija, ovo je “čisti fašizam”.

“Ubijati nevine ljude tek tako, ne može biti ništa drugo nego fašizam”, rekao je Komšić i dodao da fašizam ima različite oblike i ponekad ga je teško prepoznati.

“Čovek uvek mora biti oprezan, uvek budan. Fašizam je najlakše prepoznati po šovinizmu, rasizmu, antisemitizmu, antiislamizmu… Sve ono što nas odvaja kao ljude u suštini jeste fašizam. Imamo ga i mi danas, nažalost, još puno u BiH. On je nekad upakovan u ‘demokratske celofane’ pa se podvodi pod borbu mišljenja, pod pravo na vlastito mišljenje, a u suštini je fašizam”, rekao je Komšić.

On smatra da se ne sme odustati od borbe protiv fašizma i da moramo dvaput biti uporniji u borbi protiv tog fašizma, pa koliko košta da košta.

U Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” otvorena je izložba “80 godina 13. julskog ustanka 1941-2021, godine prkosa i ponosa”.

(FoNet/Anadolija)