Skip to main content

Godišnjica bitke na Kozari: ‘Vojska Srbije u Prijedoru je čin agresije’

Jugoslavija 07. јул 2024.
3 min čitanja

"To bi bilo isto kao kad bi Oružane snage BiH defilovale kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih đaka"

Dolazak pripadnika Vojske Srbije u Prijedor, na obilježavanje godišnjice bitke na Kozari, izazvao je oštre reakcije dijela bosanskohercegovačke političke javnosti, koji su zapitali ko im je dozvolio ulaz na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali odgovor na to pitanje u nedjelju nije dao niko.

Pitomci Vojne akademije u Beogradu prodefilovali su u nedjelju jutro ulicama Prijedora uoči obilježavanja 82-godišnjice bitke na Kozari, koje je orgnizirno na Mrakovici, u zajedničkoj organizaciji vlda bh. entitet Republika Srpska i Srbije.

Bitku na Kozari nazvali su „simbolom stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu“.

Tridesetak kadeta i dvadesetak starješina tog nastavnog centra defilovalo je od hotela Prijedor glavnim gradskim šetalištem do pozorišta.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da se mora odmah utvrditi ko je dozvolio da Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH.

“Prvo i osnovno pitanje ovdje je, ko je odobrio ulazak Vojske Srbije u BiH? Predsedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije niti Ministarstvo odbrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije”, naveo je Komšić, prenijela je Beta.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao da Ministarstvo odbrane BiH nije niti pozvalo, niti odobrilo ulazak vojnika Vojske Srbije u BiH.

“Nismo ih mi pozvali, Ministarstvo odbrane BiH nikakve veze s ovim i ovo nije u planu vojne bilateralne saradnje između BiH i Srbije”, kazao je Helez, prenijeli su sarajevski mediji.

Dodao je da, prema njegovim saznanjima, u pitanju nisu “pravi” vojnici, nego kadeti.

“Međutim, nisu mogli ući da ih neko nije pozvao, neko ih je morao pozvati iz BiH, a radi se o kadetima, nije to vojska, to se podvodi pod obrazovanje i to je nečija druga nadležnost”, dodao je Helez a prenio portal Klix.ba.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković naveo je da Vojska Srbije u Prijedoru predstavlja dokaz teritorijalnih pretenzija Srbije prema BiH.

„Vojska Srbije defiluje kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari. Ministarstvo odbrane dužno je dati odgovore kako se to desilo. Ako je sve u skladu sa zakonima naše zemlje, možemo reći da je njihov boravak u BiH zakonit, ali da li je to dovoljno? – dodao je Mioković.

‘Pokušaj Srbije da uspostavi monopol nad antifašizmom’

U bici na Kozari, kako je naveo Mioković, učestvovali su antifašisti iz svih dijelova bivše Jugoslavije, a najviše je stradao goloruki narod, pretežno srpski.

“S obzirom na tu činjenicu, ali i činjenicu da sve vojske u regiji kažu da baštine tradiciju antifašizma, Vojska Srbije nema ništa veće moralno pravo od bilo koje druge vojske u regiji da obilježava bitku na Kozari”, dodao je, prenijela je Fena.

„To bi bilo isto kao kad bi Oružane snage BiH defilovale kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih đaka u Drugom svjetskom ratu.”

Dakle, moralno pravo glasi: ili dopustiti svim vojskama u regiji da obilježavaju sve događaje u vezi s tradicijom antifašizma ili omogućiti samo vojsci one zemlje na čijoj se teritoriji događaj i desio da ga obilježava. U konkretnom slučaju, ovo je pokušaj Srbije da uspostavi monopol nad antifašističkom tradicijom na ovim prostorima, a ono što je još opasnije jeste izraz teritorijalne pretenzije na našu zemlju i to od zemlje koja je jedina na svijetu osuđena za nesprečavanje genocida i to genocida počinjenog nedaleko od mjesta po kojem sad njena vojska defiluje – istakao je Mioković, prenosi Anadolija.

Kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine  Bosne i Hercegovione (PD PSBiH) pozvao je Predsjedništvo BiH da održi hitnu sjednicu na kojoj će biti prisutni i ministar odbrane BiH i ministar vanjskih poslova, na kojoj će „definisati neophodne mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH i zatražiti reakciju OHR-a, EUFOR-a i NATO-a na sprečavanju aktivnosti Republike Srbije koje krše Dejtonski mirovni sporazum“.

(AJB/Agencije, karikatura: STUPS)