Skip to main content

Glumica Žuža Kalmar podnela ostavku u Mađarskom nacionalnom savetu: „Neviđena i zastrašujuća cenzura“

Kultura 30. jul 2021.
< 1 min čitanja

Glumica Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica Žuža Kalmar (Zsuzsa Kalmár) izjavila je danas za Magločistač da je podnela ostavku u Mađarskom nacionalnom savetu (MNS) jer je, kako kaže, u potpunosti izgubila veru u to da ovaj Savet na adekvatan način štiti interese, intelektualne i kulturne vrednosti mađarske zajednice u Vojvodini.

Glumica je ovakvu odluku donela jer je Savet pre dva dana zatražio od rukovodstva Salašarskog pozorišta (Tanyaszínház) da prekine turneju komada „Kazimir i Karolina“, zbog navodno spornog rečnika u predstavi.

„Oduzeti mogućnost mladim glumcima da igraju za svoju publiku svim srcem i dušom, i oduzeti publici mogućnost da odlučuju sta im se sviđa, a šta ne, je decenijama neviđena i zastrašujuća cenzura. Ako ovo prođe, to znači da u budućnosti niko od nas neće biti bezbedan“, kaže Kalmar.

Ona smatra da pojedini političari nakon određenog vremena u politici izgube svaku meru i da smo ovakve stvari viđali mnogo puta tokom istorije. 

„Misle da se razumeju u sve i da imaju prava da osuđuju i izbrišu sve što im se ne sviđa ili ne uklapa u njihove ponekada prilično uvrnute ideje. Protiv toga se moramo boriti svi“, kaže Kalmar.

Ona je pozvala javnost da podrži Salašarsko pozorište i mlade glumce, da ne izgube veru već na početku njihovih karijera.

„Sloboda umetnosti i sloboda pozorišnog izražavanja je sloboda misli. Salašarsko pozorište je naše! U ovom pozorištu sam provela pet godina, pre i za vreme akademije, kao i najveći broj glumaca na mađarskom jeziku“, kaže Kalmar.

Žuža Kalmar je kao članica Odbora za kulturu u Mađarski nacionalni savet delegirana od strane Mađarskog pokreta (MP).

(Magločistač, foto: lična arhiva)