Skip to main content

CES: Više od dva miliona građana Srbije vodi poreklo iz Crne Gore

Info 30. jul 2021.
< 1 min čitanja

Organizacija Crnogorski elektori Srbije (CES) iz Vrbasa saopštila je danas da više od dva miliona građana Srbije vodi poreklo iz Crne Gore

“Više od dva miliona građana Srbije, odnosno 28 odsto, ima delimično ili potpuno poreklo iz Crne Gore. Od toga 360.000, odnosno pet odsto, izjasnilo se kao direktni crnogorski potomci”, naveo je CES u saopštenju za javnost.

Precizirali su da su podaci dobijeni iz istraživanja “Stavovi građana Srbije o Crnogorcima” koje je, za potrebe CES-a, u maju ove godine uradila Ninamedia iz Novog Sada, na reprezentativnom uzorku iz cele Srbije, u direktnim intervjuima i marginom greške manjom od jedan odsto.

“Ovakav demografski podatak ukazuje na iznimnu složenost crnogorsko-srpskih odnosa. Ukazuje na okolnosti u kojima su Crnogorci i Crna Gora permanentna tema srpskih medija, institucija i politike. Istorijski, on objašnjava sveprisutnost Crnogoraca u javnom životu Srbije te činjenicu da desetine naselja, stotine ustanova i organizacija te hiljade ulica po Srbiji nose nazive crnogorskih znamenitih ličnosti. On objašnjava i nelagodu nemalog broja Crnogoraca u Srbiji u prihvatanju činjenice da su u Srbiji postali nacionalna manjina”, piše u saopštenju za javnost.

Prema rezultatia navedenog istraživanja, samo 21.000 građana Srbije će se izjasniti kao pripadnici crnogorske nacije, što je devetostruko umanjenje u odnosu na period od pre raspada SFRJ.

“Nastavlja se trend da se od popisa do popisa u Srbiji polovi broj Crnogoraca i to je prava slika političkog i društvenog ambijenta u savremenoj Srbiji”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)