Skip to main content

Glas: Vučić želi da izazove rat u regionu jer je Putinov trojanski konj

Info 18. sep 2023.
2 min čitanja

"Novi talas minhenskog, gazimestanskog i moskovskog šovinističkog ludila”

Politička organizacija Glas osudila je danas “zapaljivi šovinistički nastup” i govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na obeležavanju “nezakonitog, njegovom ličnom voljom proglašenog” Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembra u Nišu.

“Govor ispunjen neistinama i propagandnim floskulama o nepravdi i ugroženosti kojima je izložen srpski narod u regionu namenjen je uzburkavanju duha srpskog nacionalizma i predstavlja pledoaje za dalje izazivanje sukoba i nestabilnosti na Balkanu”, ocenio je Glas u saopštenju za javnost.

Dodali su da je u metafori “makar bili usamljeno ostrvo slobode“ Vučić potvrdio svoj jasan oslonac u kriminalnom nacističko-mafijaškom režimu u Moskvi i dalju podršku genocidnom razaranju Ukrajine i ratnoj agresiji Rusije na međunarodni poredak.

“Vučić je izveo do sada nezapamćeno protivustavno deljenje građana Srbije na Srbe i one koji to nisu, nazivajući ih pripadnicima ‘koji god hoćete naroda’. Stekli su se uslovi da Ustavni sud Srbije utvrdi kršenje Ustava Srbije i proglasi Aleksandra Vučića nedoraslim i nesposobnim za obavljanje funkcije predsednika Republike”, ocenio je Glas.

Optužili su Vučića da građane srpske nacionalnosti na Kosovu i u Crnoj Gori deli nazivajući “Srbima” samo one političke strukture u tim zemljama koje su “filijale Srpske radikalne tj. napredne stranke”, Srpsku listu i koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, a koje se povinuju njegovoj ličnoj volji, koju naziva “Beogradom”.

“Najveća i najzapaljivija laž je da je srpsku zastavu teško nositi na Kosovu i u Crnoj Gori. Na Kosovu je to pravo Ustavom garantovano i sever Kosova je preplavljen srpskim zastavama. U Crnoj Gori se srpske zastave viju više i češće od crnogorske državne zastave”, naveo je Glas.

Dodali su da na Kosovu Srbi imaju svoje zagarantovane predstavnike, a u Crnoj Gori su predsednik države i premijer deklarisani pripadnici srpskog naroda.

“Cilj ovog praznog i lažnog propagandnog narativa i pretnje ‘odbranom našeg naroda’ je priprema agresije na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru”, ocenio je Glas.

Pozvali su predstavnike međunarodne zajednice i međunarodne pregovarače da se “probude iz sanjarenja” i prepoznaju Aleksandra Vučića kao “Putinovog trojanskog konja”, sa zadatkom da zapali Kosovo, Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju u novo ratno žarište u Evropi, i odgovore najoštrijim targetiranim sankcijama prema njemu i njegovim saradnicima.

Pozvali su i predstavnike proevropske demokratske opozicije Srbije da se složno i zajedno “suprotstavimo ovom novom talasu minhenskog, gazimestanskog i moskovskog šovinističkog ludila” koje je u Srbiji već donelo spiralu nasilja i odnelo žrtve, a preti da čitav region ponovo odvuče u “ponor krvoprolića i razaranja”.

(Autonomija)