Skip to main content

Mađari blokiraju ulazak Švedske u NATO?

Planeta 18. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Mađarska tvrdi da Šveđani 'napadaju mađarsku demokratiju'"

„‘Nije sigurno’ da Mađarska treba odobriti ratifikaciju švedskog pristupanja NATO-u“, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta za lokalnu televiziju HirTV kasno sinoć, signalizirajući moguću daljnju odgodu u procesu.

Mađarski proces ratifikacije stoji u parlamentu od jula 2022., a Budimpešta je izrazila zabrinutost oko švedskog članstva u NATO-u zbog kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske.

Turska i Mađarska još nisu ratificirale kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u. „Ne trebamo saveznika koji ima takvo mišljenje o nama“, rekao je Laszlo Kover. „Nije sigurno da ćemo glasati za Švedsku u NATO-u“, naglasio je.

Referirao se na kratki švedski obrazovni film za učenike koji kritizira stanje demokracije u Mađarskoj.

Mađarska tvrdi da Šveđani „napadaju mađarsku demokratiju“.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto već je poslao otvoreno pismo švedskom kolegi u kojem naglašava da su međusobno kontradiktorni zahtjev da mađarski parlament ratificira švedsko članstvu u NATO-u i napad na mađarsku demokraciju.

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u na samitu saveza u Vilniusu u julu. Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju no Švedsku koče Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska

(Radio Sarajevo, foto: Pixabay)