Skip to main content

Gjenero: Saopštenje URA-e o akciji Oluja pokazuje da je Abazović Vučićev lakej

Jugoslavija 05. avg 2022.
2 min čitanja

Saopštenje građanskog pokreta URA o akciji Oluja nije iznenađujuće, jer je konsistentno sa činjenicom da premijer Dritan Abazović preuzima ulogu lakeja presjednika Srbije Aleksandra Vučića, kazao je politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero za Gradsku televiziju. Prema njegovim riječima, URA više ne spada u korpus evropskih zelenih stranaka, nego radi u interesu režima u Beogradu i Moskvi.

Stav GP URA da je čitava akcija Oluja strašan zločin, izazvao je veliku pažnju hrvatskih medija, ali nije iznenadio Gjenera.

„Nažalost, ta izjava je nešto što je konzistento sa ovim što gospodin Abazović trenutno radi – preuzima ulogu svojevrsnog lakeja gospodina Vučića i autoritarnog režima u Beogradu“, kazao je hrvatski politički analitičar.

URA tim stavom Crnu Goru dovodi u konfrontaciju sa Hrvatskom, kaže politički analitičar Zlatko Vujović.

„Činjenica je da je riječ o akciji Oluja koja je odbrambena i legitimna akcija hrvatske vojske na oslobađanju okipurane teritorije, koja je prihvaćena od svih zapadnih partnera, svih NATO članica, i Crna Gora je imala takav odnos. Da su se desili neki zločini, desili su se, ali sama akcija se ne može okarakterisati kao zločin jer svaka država ima pravo da oslobađa okupirane teritorije sopstvene države“, smatra Vujović.

Pored saopštenja o Oluji, ističe, izjave članova URA-e, poput Abazovićevog govora u Potočarima i tvrdnje poslanice Suade Zoronjić da je Crna Gora sprovela prvi genocid u 20. vijeku, ukazuju da taj pokret harmonizuje politiku sa velikosrpskim narativom zvaničnog Beograda.

„Crna Gora je imala prednost u spoljnoj politici, u kojoj nijesu postojala otvorena pitanja sa susjedima. Sad imamo jednu drugu situaciju – da nas upravo ova Vlada i gospodin Abazović uvode u nešto što niko nije očekivao od URE: otvaranje pitanja i stvaranje podjela i sukoba sa određenim susjedima, nacijama, građanima Crne Gore, gdje nikad nije bilo problema“, smatra Vujović.

Gjenero ističe da saopštenje URE dolazi u trenutku kada suverenističke stranke žele da Vladi izglasaju nepovjerenje.

„Abazović prema Evropskoj uniji igra jednu dosta providnu i dosta plitku igru distance prema nacionalizmima. To čak radi unutar Crne Gore, pa konstitucionalistički, suverenistički blok naziva drugim nacionalistima, a on surađuje sa velikosrpskim nacionalistima i ispunjava njihove interese, te rastače neke ključne interese i javne politike koje su u prethodnom razdoblju bile dobro vođene“, kazao je.

Ratifikacijom ugovora sa Crkvom Srbije napravljena je nepopravljiva šteta Crnoj Gori, smatra Gjenero. Crna Gora se time pokušava uvući u, dodaje, patogenu rusko-trampovsku strukturu Otvorenog Balkana.

„Oni time jačaju poziciju režima gospodina Vučića u Beogradu, otvaraju nekakav izlaz Srbiji na more, i mijenjaju geopolitičku strukturu ovog prostora u korist Vučića i u korist ruskog totalitarnog režima Vladimira Putina. Zašto to gospodin Abazović radi, to nije lako razumjeti“, smatra Gjenero.

Struktura crnogorske države je sa Abazovićem više ugrožena nego što je bila za vrijeme nesposobne Vlade Zdravka Krivokapića, zaključio je.

(Gradski portal, Foto: N1)