Skip to main content

Gjenero: Prijetnje koje iz Srbije upućuju susjednim državama su krajnje opasne

Jugoslavija 19. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Izjava Vučevića dokaz je da zvaničnici Srbije ne poznaju temeljna načela na kojima počiva Evropski mirovni pokret"

Izjava ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova i da će im se to obiti o glavu kao i Ukrajini, dokaz je da zvaničnici Srbije ne poznaju temeljna načela na kojima počiva Evropski mirovni pokret, ocijenio je politički analitičar Davor Gjenero za Gradsku RTV.

Dodaje da Crna Gora i Sjeverna Makedonija nijesu uradile ništa pogrešno kada su priznale nezavisnost Kosova koja je, kako objašnjava, „pravno neupitna“.

„Prijetnje koje predsjednik vladajućeg pokreta u Srbiji upućuje susjednim državama su krajnje opasne, a uplitanja u unutrašnju politiku koju čine njegovi trabanti kao što je kod vas Mandić, jednostavno su neutemeljena. Neprihvatljivo je upoređivati položaj albanske zajednice u Makedoniji sa bilo kojom manjinskom zajednicom u Crnoj Gori“, kazao je Gjenero.

Gjenero ne očekuje da će crnogorski zvaničnici reagovati na prijetnje srpskog ministra odbrane. Smatra da bi bilo poželjno da se na ovu temu oglase i partije manje brojnih naroda.

„Od gospodina Abazovića, koji je oruđe u rukama Beograda, nemoguće je očekivati bilo kakvu reakciju, kao ni od gospodina Milatovića koji evidentno igra rolu zaštite interesa Beograda u Crnoj Gori”, zaključuje Gjenero.

(Gradski portal, Foto: N1)