Skip to main content

Gebrejezus: Rat u Gazi ima katastrofalne posledice po zdravlje

Planeta 10. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Posledice sukoba po zdravlje su katastrofalne i zdravstveni radnici daju sve od sebe u nezamislivim uslovima“

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejezus izjavio je da rat u Gazi između Izraela i Hamasa ima „katastrofalne“ posledice po zdravlje.

SZO je sazvala specijalnu sednicu o zdravstvenim uslovima na palestinskim teritorijama i njen šef je rekao da je tamošnji zdravstveni sistem urušen i da su lekari suočeni sa nemogućim radom.

„Posledice sukoba po zdravlje su katastrofalne i zdravstveni radnici daju sve od sebe u nezamislivim uslovima“, rekao je Tedros Gabrejesus, generalni sekretar SZO, na otvaranju sastanka u Ženevi.

On je upozorio da pošto se sve više ljudi premešta na sve manju teritoriju, prenaseljenost, zajedno sa nedostatkom odgovarajuće hrane, vode, skloništa i sanitarije stvara idealne uslove za širenje bolesti.

Gabrejesus je pomenuo zabrinjavajuće znake epidemija bolesti koje će se, kako izgleda, pogoršati sa pogoršnjem situacije i dolaskom zime.

„Zdravstveni sistem Gaze je na kolenima i urušava se“, rekao je šef SZO i dodao da samo 14 od 36 bolnica radi delom kapaciteta, a dve od tih ustanova se nalaze na severu priobalnog područja.

Sada ima samo 1.400 od 3.500 bolničkih krevata, koliko ih je bilo pre rata, a dve glavne bolnice na jugu Pojasa Gaze mogu da koriste trećinu prvobitnog kapaciteta kreveta, a ostaju bez zaliha i u njima su se sklonile hiljade raseljenih ljudi.

(Beta, Foto: youtube screenshot)