Skip to main content

GDF: Vučić je dosledno antievropski opredeljen

Info 09. maj 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se samo deklarativno zalaže da Srbija postane deo Evropske unije, dok istovremeno svakodnevno pokazuje svoju “antievropsku doslednost”.

“Danas je Dan pobede i Dan Evrope. Predsednik Vučić kaže da je EU naša kuća. GDF bi taj stav rado pozdravio da ta Vučićeva izjava ne traje koliko i svečani prijem Delegacije EU u Srbiji”, naveo je Vuletić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Vučićeva odluka da ne prisustvuje paradi u Moskvi i da na Dan Evrope postupi potpuno antievropski jeste samo potvrda njegove vizije o “bezgrešnoj” Srbiji iz devedesetih godina 20. veka i o neprihvatanju da se suočimo sa zločinima učinjenim u ime Srbije.

Dodao je da je Vučić pokazao svoju antievropsku doslednost jer danas, na Dan pobede, dodeljuje orden Karađorđeve zvezde prvog stepena austrijskom književniku Peteru Handkeu.

“Ovaj pisac je prema mnogim kritičarima i germanistima zaslužio Nobelovu nagradu za književnost, ali njegova angažovanost u prikazivanju i relatizovanju srpske strane u ratu u Bosni nesumnjivo nije u skladu sa evropskim vrednostima za koje bi Vučić trebalo da se zalaže, a nije ni u skladu sa izjavom datoj na prijemu kod gospodina Fabricija, predstavnika EU u Srbiji”, naveo je Vuletić.

Vuletić je upitao i da prećutno odobravanje dodele ordena Handkeu od strane dela opozicionih partija, baš kao i svojevremena prećutna saglasnost sa Vučićevom čestitkom Handkeu prilikom dodele Nobelove nagrade rečima “sada Srbija ima dva Nobelovca”, predstavlja znak tihog slaganja sa odbranom poražene srpske politike devedesetih.

“Tragično bi bilo da nam se na izborima sledeće godine ponovo dogodi Vučić ili Vučić u novom pojavnom obliku”, kazao je Vuletić.

(Beta)