Skip to main content

Gavrilović: Niti gledaj niti slušaj one koji šire mržnju

Jugoslavija 22. авг 2022.
2 min čitanja

Petnaesti naučni skup „Srpsko-hrvatski odnosi u 20.veku“, koji organizuju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog), biće održan u Golubiću od 24 do 29. avgusta.

Predsednik Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje Darko Gavrilović rekao je najavljujući ovogodišnji skup da se političkim manipulacijama koje se nadmeću brojkama ubijenih u ratovima 20. veka i političkim poigravanjem sa imenovanjem ili negiranjem heroja i žrtava, počiniocima i njihovim političkim nalogodavcima „omogućava da po drugi put ubiju već stradale u ratovima, a preživele da drže u svom krugu bolesnih ideja koje žive od mržnje i smrti“.

„Njima imenovanja ratnih zločina i genocida ne služe da bi naučili kako živeti u miru već kako manipulisati njima da bi svoju političku kontrolu nad sledbenicima učvrstili mržnjom i strahom prema drugoj nacionalnoj, verskoj ili ideološkoj grupi. Takvi nisu samo dželati drugih naroda već i svog“, ocenio je Gavrilović.

Dodao je da „sve dok budemo imali takve političke vođe u regionu i oko njih kamarile korisnih idiota koji raspaljuju mržnju gde zatreba, prostor nekadašnje Jugoslavije neće ići ka mira i napretku“.

„Ako razumeš samo svoju patnju, ako opravdavaš samo svoj bol, ako vidiš samo tuđu krivicu, ti si kod zdravih očiju slep i zdravih ušiju gluh. Takvome tebi, ne ostaje drugo nego biti vatra zapaljivih govora političara. Od njih usmeravan ti ćeš biti bolest koja će umesto njih paliti tuđe domove i sakatiti ljude. I biti ćeš im potreban, ako im zatreba i kao heroj i kao izdajnik“, naveo je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, rešenje je gurnuti u prošlost sve one koji vode takvu politiku uz obaveznu lustraciju, otvarati mogućnosti ekonomske, kulturne, naučne i sportske saradnje, stvarati društvenu klimu u kojoj ce se ceniti duhovni, intelektualni i duševni potencijali čoveka, a ne posluh, udvorištvo i stranačka knjižica.

„A kako se otrgnuti takvom uticaju političara? Odgovor je jednostavan. Niti gledaj niti slušaj one koji šire mržnju. Jedna ispružena ruka u znak pomirenja više vredi nego deset političkih govora i naučnih radova o pomirenju“, rekao je Gavrilović.

Pozitivnih primera ima svuda oko nas samo što mediji ne pišu o njima, smatra Gavrilović „jer su takve priče dosadne zbog svoje normalnosti, priče običnih ljudi koji žive zajedno na ovim prostorima, koji se posećuju, sarađuju, razmenjuju ideje, druže se i vole“.

„S druge strane, postoji šansa i nadamo se da će se ostvariti na ovom naučnom skupu o tešnjoj saradnji između političkih stranaka hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj. U tom, političkom smislu, Srbi i Hrvati ne bi bili jedini koji su ratovali u prošlosti a da danas sarađuju u obostranom interesu“, kazao je Gavrilović.

Kako su najavili organozatori, na skupu će učestvovati naučnici iz Srbije, Hrvatske, Irske i Italije, anjihov rad biće podeljen u dve sesije.

Učesnici će se baviti temama vezanim za heroizaciju i političke mitove na prostoru Hrvatske i Srbije, dok je druga sesija posvećena temama vezanim za dobijanje podsticaja od EU kao perspektive za ruralni razvoj i razvoj u Severnoj Dalmaciji.

(Autonomija)