Skip to main content

Gašić priznao da su policajci na Šodrošu bili bez identifikacionih oznaka

Građani 27. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Neprihvatljivo je da se policajci skrivaju iza uniforme, odnosno da se građani sprečavaju da traže odgovornost za one koji krše zakone i prebijaju ljude"

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Radomir Lazović, uspeo je koristeći mehanizam poslaničkih pitanja da dobije odgovor od ministra unutrašnjih poslova u kome Bratislav Gašić priznaje da policijski službenici nisu imali vidno istaknute propisane indentifikacione oznake pri intervenciji na protestima u Novom Sadu, navedeno je danas iz Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front.

Kako se dodaje iz ove partije, isti slučaj bio je na svim protestima povodom uništavanja Šodroša u Novom Sadu prošle godine.

“Gašić se, u odgovoru, pravda da se identifikacije nisu videle zbog zaštitne opreme koja se nalazila preko interventne uniforme. Imajući u vidu da do primene prekomerene sile prema građanima najčešće dolazi upravo na protestima na kojima policajci nose dodatnu zaštitnu opremu, ovo nikako ne može biti opravdanje. Neprihvatljivo je da se policajci skrivaju iza uniforme, odnosno da se građani sprečavaju da traže odgovornost za one koji krše zakone i prebijaju ljude”, navode iz Zeleno-levog bloka.

Dodaje se da je identifikacija policajaca važna i zbog toga što smo imali jako puno primera da se “na protestima angažuju partijski batinaši koji preuzimaju ulogu policije”.

“Podsetiću da je to bio slučaj u Novom Sadu kada sam i sam napadnut i oboren na zemlju od jednog od njih. U Šapcu smo imali situaciju da se policija povukla i oslobodila batinašima put da sa motkama nasrnu na okupljene građane. Sve ovo nam jasno pokazuje da je policija zloupotrebljena za potrebe kriminalaca na vlasti, a na nama je da se izborimo da se vrati u zakonske okvire”, izjavio je Lazović.

Dodaje se i da pravni tim Zeleno-levog fronta pruža pomoć aktivistima iz Novog Sada, kao i drugih gradova, protiv kojih su prošle godine podnete krivične prijave i nad kojima je vršeno policijsko nasilje, jer su “solidarnost i podrška među aktivistima od najvećeg značaja”.

(Autonomija)