Skip to main content

Galbrajt: Putin nije mnogo drugačiji od Slobodana Miloševića

Jugoslavija 17. mar 2022.
1 min čitanja

Bivši diplomata Piter Galbrajt ocenio je za N1 Zagreb da Vladimir Putin nije mnogo drugačiji od Slobodana Miloševića.

Galbrajt je, komentarišući pregovore koji se vode između Ukrajine i Rusije, rekao je da se tu može povući paralela s ratom u Hrvatskoj i BiH.

“U to vreme, rat u Hrvatskoj bio je najgori nakon Drugog svetskog rata. Bili smo vrlo optimistični nakon pada gvozdene zavese, ali rat u Hrvatskoj pokazao je da nova era neće biti onakva kakvu smo je zamišljali. Problem je što Vladimir Putin nije mnogo drugačiji od Slobodana Miloševića. Slično kao i on, mislio je da će pobeda biti laka, a čini se da to neće biti pobeda. Moguće da Ukrajina bude neutralna zemlja, ali mislim da će Ukrajincima biti vrlo teško da se odreknu svoje teritorije i neće pristati da budu demilitarizovani. Vrlo su udaljeni u svojim pozicijima”, rekao je Galbrajt.

Dodao je da se međunarodna zajednica sada mobilisala dosta brže i jače nego na početku rata u Hrvatskoj.

“Rusija je nuklearna sila, ima naoružanje koje može da uništi čitav planet. Direktan sukob koji bi eskalirao u sveobuhvatni nuklearni rat neće pomoći niti Ukrajincima, niti bilo kome drugome. NATO je u pravu što ne želi direktno da se uključi u sukob i ruši ruske avione. Pružili su pomoć koja se pokazala razornom za ruske snage. Protivtenkovska i protivazdušna odbrana je usporila Ruse”, kazao je Galbrajt.

Smatra da će ovo u Rusiji biti vrlo nepopularan rat, ali i da je Putin stekao neprijatelje među Rusima u Ukrajini.

“Deo koji se najviše razara, onaj je gde žive Rusi”, rekao je.

Kazao je i da treba neko vreme da sankcije profunkcionišu.

“Kada vam je neprijatelj nuklearna sila, nemate mogućnost vojne akcije. Zbog sankcija je i Milošević promenio smer i pristao na sporazum u Dejtonu”, rekao je Galbrajt.

(N1, Foto: N1)